Flori, fete, filme şi alte ficţiuni (6)


edelDe azi,  trecem la un alt nivel al jocului. Veţi avea de descoperit două cuvinte care unesc cele patru puncte, apoi un al treilea cuvânt care se leagă de primele două printr-un indiciu.

1. Floarea este floarea-de-colţ. La noi mai este numită şi floarea reginei (Leontopodium alpinum).

  2. Numele fetei este Sophie. Sunt, de fapt, două Sofii, din două secole diferite, din ţări diferite, dar ambele au o legătură (literară!) cu Voltaire. rub

File:Holbein-erasmus2.jpg3. Filmul e Idiotul. Sigur că e greu să pui în imagini scrisul lui Dostoievski, dar există în acest film câteva scene remarcabile, începând chiar cu primele două (minutele 2 – 12)

4.Cartea pe care tocmai o citesc este Părul Venerei de Mihail Şişkin. Începe aşa:

Darius şi Parysatis au avut doi fii: cel mare, Artaxerxes, şi cel mic Cirus.

Interviul începe la opt dimineaţa. Toţi sunt încă somnoroşi, boţiţi, posaci – şi funcţionarii, şi interpreţii, şi poliţiştii, şi refugiaţii. Mai bine zis, cei ce trebuie să ajungă refugiaţi. Deocamdata sunt numai GS. Aşa sunt numiţi oamenii aceştia. Gesuchsteller.

File:Hoch-Cut With the Kitchen Knife.jpgIndiciul pentru a descoperi al treilea cuvânt este: mumie celebră.

25 réflexions sur “Flori, fete, filme şi alte ficţiuni (6)

  1. Incep eu cu indiciile si sper ca vor continua altii…cu raspunsul final (n-as vrea sa devin un jucator perpetuu..)
    1. Incepem cu floarea de colt, intalnita la altitudini inalte in Alpii elvetieni. Denumirea germana a ei este edelweiss (chiar folosesc produse cosmetice elvetiene ce au ca ingredient aceasta floare si care sunt excelente. Nu le am din Romania si nu stiu daca se gasesc in comert si la noi ..)
    2. Avem 2 Sophii. Una dintre ele este, fara cea mai mica indoiala, Caterina a II-a a Rusiei, pe numele ei Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, o nemtoiaca (nascuta din parinti germani), devenita un simbol al Rusiei. A intretinut o corespondenta cu Voltaire timp de 15 ani, pana la moartea acestuia. Cealalta Sophie ar putea fi Elisabeth Sophie de Lorraine, cea de-a doua sotie a Ducelui de Richelieu, Voltaire avand un rol in casatoria celor doi.
    3. In Idiotul, inceputul filmului ni-l infatiseaza pe Prinţul Miskin, personajul principal din romanul lui Dostoievski, bolnav de epilepsie, care tocmai intors de la o clinica psihiatrica din Elvetia, incearca sa se adapteze in lumea cosmopolita a St. Petersburgului.
    4. Mi-a fost si mie recomandata cartea, nu am ajuns inca s-o cumpar si s-o citesc…

  2. La ce mumie va referiti? A lui Lenin sau a lui Otzi, omul gheturilor?

    In « Parul Venerei », personajul este un interpret de limba rusa la un birou elvetian pentru azilanti.

    Exista un premiu la editia de astazi a jocului? Intrebam ca sa stiu daca sa dau raspunsul sau nu … Glumesc, desigur…

  3. Propunerea mea de soluție a jocului de azi: Elveția-Moscova-Lenin. Argumente:
    – floarea de colț (edelweiss) este simbol național al Elvetiei. De asemenea, în fotografia pe care ați atașat-o indiciului, putem vedea clădirea Edelweiss din Moscova, cu 43 de etaje, finalizată în 2003, ca parte a programului arhitectural « New Circle of Moscow ». De asemenea, nemtescul Edelweiß ar putea face trimitere la Printul Mișkin al lui Dostoievski, fiind alcătuit din două adjective – edel (nobil) și weiß (alb).
    – una dintre Sofii ar putea fi Sophie Täuber, figură reprezentantivă a dadaismului, curent artistic cristalizat în jurul lui Tristan Tzara, organizatorul Cabaretului Voltaire, în Zürich, capitala Elveției. Sophie Täuber, nascută în Elveția, a profesat pictura, sculptura și dansul, fiind considerată unul dintre cei mai importanți artiști ai abstractizării geometrice din secolul 20.
    – Dostoievski și Șișkin s-au născut la Moscova. În romanul « Părul Venerei » este portretizat un interpret din limba rusă care lucrează într-un birou elvețian pentru azilanți și care se simte împovărat de poveștile pe care le aude. Părul Venerei (Adiantum capillus-veneris) este o specie de ferigă, larg cultivată la nivel mondial, mai găsindu-se doar în sălbăticie pe teritoriul Elvetiei, în timp ce, în Rusia, ea este o plantă de apartament.
    Mumia celebră – Mausoleul lui Lenin din Moscova, aflat în Piața Roșie, locul unde a fost depusă mumia celebrului lider comunist, la scurt timp după moartea sa, în 1924.. La fiecare 18 luni, corpul lui Lenin este acoperit cu parafină, apoi este îmbracat cu un costum nou, elvețian.

    1. Bravo, Ramona! Felicitari! Daca imi permiti o corectura… capitala Elvetiei nu este Zurich (sunt o travelomana, scuza-ma). Altminteri, foarte bine punctat faptul ca dadaismul a fost fondat in Elvetia, curentul avandu-si centrul la Cabaretul Voltaire.
      Sper sa vina, in curand, si felicitarile pentru tine din partea autorului.

      1. Ups! Am greșit din neatenție. 100 flotări să-mi răscumpăr greșeala! 🙂 Mulțumesc că ai observat, Mary Ana! Și felicitarile tale le primesc cu bucurie, deși nu știu încă dacă am dat soluția corectă. Cât despre asocierea edelweiss-Mișkin, se poate să ai dreptate și să fie cam forțată. Nebănuite sunt căile minții!

    2. Mi se pare, totusi, fortata alaturarea Edelweiss – Printul Miskin. Daca ar fi sa descompunem in sensuri cuvintele, atunci mish, in rusa, inseamna soarece.
      Dar, inca o data, bravo Ramona!

  4. Bancnota din a doua fotografie, una dintre cele mai mari bancnote din lume, este cea de 100 de ruble, din 1910, având chipul Ecaterinei a-II-a (Ecaterina cea Mare) născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst.

  5. Esti tare simpatica, Ramona! Te imbratisez cu drag! Te rog, fara penitente 🙂
    Argumentele tale sunt pertinente si la obiect. Ramane sa asteptam cuvantul final al autorului…poate chiar pana marti, dupa cele 3 ceasuri…
    (Asteptarile acestea imi amintesc de extemporalele la limba engleza, dar stiam ca vor fi notate cu 10 🙂 )

    1. Îmi place să consider sportul ca un dar pentru trup și minte, așa că cele o sută de flotări nu au fost chiar penitență, ci doar un mod constructiv de a-mi mustra neatenția.
      În altă ordine de idei, remarc, cu plăcere, felul în care m-ai atenționat în privința scăpării mele. Ai strecurat observația printre aprecieri, astfel încât nu a generat în mine un sentiment de rușine. Apreciez acest lucru și îți mulțumesc.

      1. Draga Ramona, cu niciun chip n-am vrut sa sune a mustrare. Departe de mine lucrul acesta. Si absolut deloc, dar chiar deloc, nu ar trebui sa ai nici cel mai mic sentiment de rusine. Gresesc si eu in mii de feluri, cu voie sau fara voie, din stiinta sau din nestiinta. Imi lasi impresia unei persoane deosebite, inteligente, sensibile si care stie sa judece corect. Apreciez calitatile tale si te voi citi cu placere in continuare.
        Mai scrii poezii?

  6. Da, mai scriu, deși nu cu regularitate. îți dăruiesc una dintre ultimele mele încercări:

    Hobby

    colecționa străzi
    le înfășura de fluierul picioarelor
    între o lună dulce și una amară
    sau îndărătul urechilor
    acolo unde auzea în răstimpuri marea chemându-l în si bemol

    străzi emancipate
    cu papion și pălărie de soare
    străzi plictisite
    cu asfaltul tras peste ochi
    străzi isterice
    cu pisici din sticlă albastră
    strazi în șoc posttraumatic operate insistent de muncitori transpirați
    străzi
    și iarăși străzi

    străzi blazate
    sau
    străzi tulburate de gânduri
    străzi cu intersecții bandajate de tineri
    strazi cu bătrâni împușcați în privire
    străzi îndrăgostite de mari bulevarde
    străzi

    le depozita după culoare, miros, numere și vechime
    pe cele albe, înguste, în sertarele de jos
    la îndemână pentru nopțile lungi
    când amintirile își scoteau botnița
    și mușcau din carnea moale a gândului
    pe cele vechi și largi în sertarele de mai sus
    de unde le scotea pentru plimbarea de seară
    ronțăind felinare între dinți de șoareci bătrâni

    cu una singură nu prea știa ce să facă
    îl tulbura și o lăsase deoparte
    o stradă mică, discret luminată
    pe care învățase să tricoteze
    pelerine de ploaie
    pentru gândacii de umezeală ai altor anotimpuri

    1. Ramona, este minunata!!! Desi m-a razbit iar raceala si sunt tintuita la pat, la ora aceasta tarzie din noapte am iesit si am strabatut, la pas mic, fiecare dintre strazile tale. Multumesc frumos pentru plimbare!

      Sa mai scrii si ne impartasesti si noua! Multumesc pentru ca mi-ai dedicat-o! Am s-o pastrez bine! Si mi-ar placea sa pot avea, candva, si autograful tau pe ea. Te imbratisez!

      1. Multe, multe cuvinte frumoase primite, azi, de la tine, Mary Ana! 🙂 Îți mulțumesc din suflet și îți doresc însănătoșire grabnică! Și mie îmi face plăcere să te citesc.

  7. Da, ati comentat ceva cat am lipsit. Acum, corectarea extemporalului!. Nu s-a dat inca raspunsul complet. Premii se vor acorda doar celor care vor obtine 20 de puncte (din oricate editii, punctajul maxim la fiecare editie fiind 12 – 1 punct pentru fiecare dintre cele patru puncte, 2 puncte pentru fiecare dintre cele trei cuvinte cheie si 2 puncte pentru creativitate si originalitate.
    Pana acum punctajele arata cam asa:
    Mary Ana 7 puncte; Ramona 8 puncte

    1. Si uite cum intervine notarea si spulbera tot farmecul. Afirmasem mai sus ca nu doream sa dau direct cheia, tocmai in ideea de a crea un brainstorming si a prelungi provocarea, permitand totodata si altora sa ni se alature in dezlegarea jocului. Ne magulesc premiile, dar participarea a fost si este de dragul provocarii. Imi aduc aminte ca, atunci cand ati introdus prima oara notarea la unul dintre jocuri, s-au iscat ceva vorbe. N-as vrea sa se transforme intr-o competitie.

      Sa inteleg ca raspunsul Ramonei nu este incorect, ci doar incomplet. Hai, Ramona! Te sustin sa iei maximum!

      1. Şi notarea e un joc. Puteţi da fără frică răspunsul, ceilalti care vor da acelasi raspuns vor primi punctajul intreg dacă îl vor argumenta cu propriile cuvinte şi jumătate din punctaj dacă nu-l vor argumenta (cum,de altfel, e posibil ca primul să primească jumătate din punctaj dacă nu şi-a argumentat răspunsul).

  8. Momentan, nu am un raspuns diferit de al Ramonei. Toate indiciile duc la Elvetia, Rusia, si mumia ar putea fi Lenin, care a trait si el in Elvetia. Probabil, raspunsul este incomplet si dvs asteptati niste argumente mai dezvoltate. Imi pare rau ca nu am citit cartea, probabil as fi adus niste idei in plus. Este mult mai greu sa faci niste conexiuni pe baza unor lucruri care nu-ti sunt bine cunoscute. La editiile trecute, mi-a fost mai usor sa fac legaturi, pentru ca s-a intamplat sa fi citit cartile sau sa fi vazut filmele respective (sunt o mare pasionata de filme inca din copilarie, ca doar am crescut cu cinematograful la 5 minute de casa si inca merg cu regularitate la filme si acum).
    Dar Ramona a dezlegat foarte bine imaginile indicilor. Daca mai am vreo idee, am s-o scriu.

  9. Acum am vazut la primul indiciul linkul cu secventa din Sunetul Muzicii, in care Christopher Plummer interpreteaza piesa « Edelweiss ». Putem forta putin nota (de dragul jocului) si sa facem o legatura intre cele doua imagini: cladirea Edelweiss din Moscova (apropo, la prima vedere seamana cu castelul Neuschwanstein din Germania…desigur, doar in imaginatia mea 🙂 ) , care (spune sursa wikipedia) a fost creata pentru a se alatura ansamblului de constructii moscovite « Cele sapte surori » , si cei sapte copii ai capitanului Von Trapp, interpretat de Plummer. Desigur, aceasta legatura nu are de-a face cu raspunsul final, dar am facut-o de dragul jocului.

  10. Si tot ca o coincidenta, de data aceasta de nume, am putea face legatura cu cei doi Petru:
    – Petru al III-lea, sotul Ecaterinei, Sophia noastra din joc si Petru, personajul lui Sisikin, functionar guvernamental care decide soarta azilantilor de azil in Elvetia.

    Un indiciu in plus ar fi ca rusul Siskin traieste in prezent in Elvetia.

  11. Așa este. Lenin a locuit și în Eleveția. Bravo, Mary Ana! 🙂 Sinceră să fiu, nici pe mine nu mă interesează, în mod deosebit, punctajele, premiile sau ideea de competiție. Câștigul, în principal, constă în cunoștințele pe care le dobândesc implicându-mă în joc și în spiritul fain de echipă care se conturează printre participanți. 🙂

    1. Ai dreptate, Ramona! Imi plac jocurile si ma pasioneaza provocarile. Si trebuie sa recunosc ca jocurile sunt inteligent create si au la baza mult studiu, lectura si o vasta cultura. Autorul merita toate aprecierile si felicitarile. Stiu, insa, ca este si un competitor redutabil 🙂
      Cand facem o sezatoare?

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s