Ce este un intelectual?


Un om care excelează într-o profesie care necesită folosirea predominantă a competenţelor intelectuale? Un « gânditor »? Un teoretician? Cineva care lucrează « cu capul »? Un om cu o vastă « cultură generală »? Un conducător spiritual?

Einstein a fost un intelectual? Dar Shakespeare?

Un arhitect este un intelectual? Dar un profesor de biologie?

Aştept cu interes ideile domniilor voastre înainte de a merge mai departe cu nişte adnotări pe marginea unui eseu intitulat chiar Intelectualii.

6 réflexions sur “Ce este un intelectual?

  1. Un om care îşi foloseşte abilităţile şi cunoştinţele în serviciul celorlalţi. Un om care îţi vorbeşte nu ca să se ridice pe el însuşi, ci ca să te inspire. Un om care nu ţine morţiş să aibă dreptate, dacă asta înseamnă să îşi încalce valoarea fundamentală: compasiunea pentru seamănul lui. Un om care citeşte mult, dar care nu lasă opiniile altora să-i devină realitate. Un om nedogmatic. Un om care înţelege că atunci când doi oameni cad mereu de acord, unul este în plus şi, prin urmare, acceptă şi respectă o opinie contrară, dacă este bine argumentată. Un om căruia, dacă îi spui ca a greşit, îi stârneşti curiozitatea şi nu agresivitatea. Un intelectual are credinţe, dar nu simte nevoia să le impună altora, fiind totodată dispus să şi le pună pe ale lui sub semnul întrebării. Are principii de la care nu abdică după cum bate vântul. Un intelectual lasă deoparte o carte ca să admire un apus sau să mângâie uşor iarba, cu vârful degetelor. Este omul care şi-a făcut din minte floare şi nu pumnal. Care vorbeşte doar daca nu deranjează tăcerea. Omul care ştie că adevărul nu se găseşte în vreo carte, ci în inima fiecaruia, motiv pentru care îi place să vorbească cu feluriţi oameni. Un om fără aere de superioritate. Un om cu bun simţ. Cu demnitate. Cu onoare. Cu diplome sau fără prea multă carte, dar strălucind de dragoste pentru cunoaştere, pentru semenii lui, pentru viaţă.

  2. Desigur. Constantin Noica, Viktor Frankl, Mihai Eminescu, Corneliu Coposu, profesoara mea de franceză din liceu, doamna Ligia Eşanu, Dan Ghenea, Marcus Aurelius, Maica Tereza, Regele Mihai I, Ghandi, Martin Luther King, Sfântul Augustin, Salvador Dali, Benjamin Franklin şi mulţi alţii…

  3. Eu cred ca pentru a fi un intelectual trebuie sa petreci ani multi pe bancile unor scoli de calitate si sa depui eforturi mari, constient fiind ca e spre binele personal.Nu diplomele obtinute sunt importante ,ci ceea ce stii sa faci.
    Pentru mine un intelectual nu este neaparat un geniu.
    De asemenea n-as cadea in capcana divizarii intelelectualilor pe profesii.
    Aud adesea ca doctorii sunt mai sus decat ing.sau profesorii.
    In orice profesie exista oameni mai putin pregatiti.
    A fi intelectual inseamna sa fii mereu deschis la tot ce-i in jur ,sa stii sa asculti,sa te cobori la nivelul celor cu care interactionezi,sa ajuti cand e nevoie,sa fii modest.

  4. Nu știu ce este un intelectual…mi-ar plăcea sa cred ca este cel ce este în căutarea unui adevăr, cel ce da dovada de obiectivitate și de un bun insight și nu în ultimul rand el se implica activ în viata ,,cetatii ». Preocupările lui sunt deseori abstracte și ii ocupa mai tot timpul. Se gândește, când cumpăra salata intr-un hipermarket ,poate la posibilitatea de a fi marte locuibila cândva sau la un vers de dor și de amor.

  5. Un intelectual este un om care ,, lucreaza cu capul,, , adica gandeste . In acelasi timp, studiaza , invata , se perfectioneaza continuu. A fi intelectual nu cred ca include garatia de a fi un om bun .
    Mi-ar placea ca intelectualul sa fie asa cum l-a definit, atat de complet si frumos, Ramona …Da , intelectualul sa fie ,, omul care si-a facut din minte floare si nu pumnal ,, .

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s