Gând de duminică (21): Primele trei întrebări


Prima: « Adame, unde eşti? »

Întrebarea e pusă de Dumnezeul lui Adam. Dumnezeu care « umbla prin rai, în răcoarea serii ».  E doar o întrebare retorică? Să nu fi ştiut El că Adam şi Eva se ascundeau « printre pomii raiului »?

A doua: « Cine ţi-a spus că eşti gol? »

Adam tocmai spusese: « Am auzit glasul Tău în rai şi m-am temut, căci sunt gol, şi m-am ascuns ». Vi se pare că despre lipsa hainelor se vorbeşte aici? Sau despre plin şi gol?

A treia: « Pentru ce ai făcut aceasta? »

E întrebarea pe care Dumnezeu o adresează Evei, după ce Adam o indicase ca fiind cea care îl ademenise. De fapt Adam aruncă responabilitatea finală chiar mai departe, către Dumnezeu: « Femeia pe care mi-ai dat-o să fie cu mine, aceea mi-a dat ».

***

Unde eşti, omule? Cine îţi vorbeşte? Pentru ce faci toate acestea?

4 réflexions sur “Gând de duminică (21): Primele trei întrebări

  1. Excelenta interpretare ! « cine ti-a spus ca esti gol ? » cat de usor ne lasam pacaliti de altii , in loc sa ascultam de glasul nostru launtric, caci Dumnezeu este in noi.

  2. Domnul doctor, sunteti un OM deosebit! Adriana Guta, o pacienta care va citeste si apreciaza mult toate postarile!

    1. Mulțumesc pentru articol, Gabi. Se va mai găsi poate câte o persoană, și nu trebuie să fie neapărat psihiatru sau belgian, care să ne facă să ne simțim goi, mai goi decât suntem de fapt, să nu îi credem ! iată ce este de făcut, căci în mod sigur întotdeauna vom întâlni un Om care ne va întreba, răspunzându-ne în același timp ”Cine ți-a spus că ești gol ?” Cum îmi spunea un prieten odată, Dumnezeu ne ajută prin oameni. Doar să deschidem ochii !

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s