« În zorii celui de-al treilea mileniu, sufletul este dat uitării. Poeții și artiștii, printr-o substituție curioasă, nu mai acordă importanță decât dublului său, corpul, soma, care altădată însemna corpul inanimat, fără viață, cadavrul. Filosofii par să creadă că e vorba de un subiect devenit istorie, bun doar pentru antologii. Cât despre psihanaliști, ei nici măcar nu mai îndrăznesc să numească subiectul studiilor lor. În Dictionnaire de la psychanalyse de Roudinesco și Plon (1997) nu există nici « suflet »(«âme») între « ambulatorium » și « american psychiatric association », nici psyché între « psychasthénie » și «psychiatrie». În fine, teologii, poate din grija de a nu trece drept dualiști demodați, sau pur și simplu sătui de controverse centenare, par acum jenați de acest cuvânt : i-l preferă pe cel de persoană (…) Sufletul absentează astfel din lucrări moderne și din dicționare de teologie creștină, ba chiar și din liturghia catolică pentru morți.
Eclipsă a sufletului.»
( Laura Bossi –Histoire naturelle de l’âme, PUF, 2003)
Poate așa trebuie să fie. Mai întâi trebuie să ajungem jos de tot, în fundul prăpastiei, pentru a înțelege și a dori să ne ridicăm de unde am decăzut. Nu noi ăștia de acum, că noi nu mai apucăm schimbarea, ci ”noi” ca specie.
poate că de vină este progresul, în era imagisticii, nici urmă de suflet la PET sau SPECT sau la RMN funcțional..nu există suflet, doar creier, nici inconștient, doar subconștient. Și când tu simți cu sufletul, savanții îți arată ce arii se activează în emisferul drept. Prefer să rămân la poezie.Și la Freud.
am asistat la o conferinta de-a D-nei Roudinesco… de unde-am iesit « fermecata »!!! 🙂