Jurnal de român în Franța (24)


Z 25, Rodez – Millau – Nîmes

Încerc pentru prima dată un covoiturage. Nu am  început chiar cu dreptul: cel cu care trebuia sa merg de la Rodez la Millau și-a schimbat traseul în ultimul moment  și mi-a anulat rezervarea aseară la ora 10. Verific orarul trenurilor si constat că am totusi posibilitatea să ajung la Millau la timp pentru a prinde al doilea covoiturage (Millau – Nîmes), doar că nu o sa mai am timp să mă învârt un pic prin Millau.

Trenul e de fapt un autocar pentru ca linia ferată e in modernizare. Cu atât mai bine. Am ocazia să văd mai pe îndelete două sate frumoase, Laissac si Séverac-le-Chateau, plus o vedere mai de sus a defileului Tarnului.

Se dovedeste că te poti baza mai mult pe francezii care conduc Dacii decât pe francezii care conduc BMW-uri. Cel care m-a lasat balta avea BMW. Acum, la Millau, Vincent e deja la locul de întâlnire, ultrapunctual, cu 5 minute înainte de ora indicată. E profesor de liceu, are informatii despre Romania (nu datorita Daciei, a lui e făcută în Maroc), plănuieste o vizită in Deltă si la manastirile pictate in exterior.

La Nîmes nimeresc in plin război ortografic. Au aparut deja afise ale campaniei « Je suis circonflexe » (= « Eu sunt circumflex »). E vorba de accentul circumflex. Conform unei decizii recente a Ministerului Educatiei, vocalele i si u nu vor mai primi acest accent decat in cateva situatii unde altfel ar fi imposibila diferentierea de alte cuvinte. Nîmes si-ar putea pierde deci « pălăria ».

Dau o tură prin centru, chiar dacă mai pica stropi de ploaie. Orasul e cumva agreabil privirii insa nu are vreun farmec aparte. Oricum, ca amator de istorie romană am venit in primul rand sa vad Arenele.

Celalalt monument promovat aici, La Maison Carée, nu ma interesa deloc, fiind o reconstructie aproape totala, ba chiar o dubla reconstructie, in secolele XIX, respectiv XXI. Intru totusi pentru a vedea filmul documentar despre intemeierea coloniei romane Augusta Nemausus. E interesant cum aici este valorizată colaborarea tribului galic al volcilor cu romanii (l-au ajutat pe Cezar tocmai in razboaiele galice – ideea că triburile galice erau toate unite impotriva romanilor e falsă, asa cum e falsă si ideea Daciei unitare, cand de fapt existau peste douazeci de triburi dacice, adesea in conflict!). Se poate spune ca volcii au optat pentru apa curenta si canalizare, nu pentru a-si apara « saracia si nevoile si neamul ».

3 réflexions sur “Jurnal de român în Franța (24)

  1. Interesantă observația legată de triburile galice dar deloc surprinzătoare atitudinea istoricilor francezi care deja de ceva vreme au cam renunțat la mitul romantic al moștenirii galice pentru a pune valoare faptul istoric ca Galia a fost cea mai puternic romanizată provincie a Romei. În unele privințe mai romană ca ea chiar. Este poate o lecție din care avem și noi de învățat ceva. 🙂

    1. Nu am nicio indoiala ca Galia Narbonensis a fost mai romana decat Roma insasi. Si daca se poate vorbi in vreun loc de o continuitate culturala latinofona pentru mai bine de doua mii de ani, singurul loc unde o putem gasi e doar aceasta Galie.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s