Journal d’arrière-garde: 23 septembre 2019


Sunt fascinat de poduri. Mi se pare că nimic nu solicită mai mult mintea și sufletul decât construcția unui pod.

Urmărind un documentar despre cauzele care pot duce la prăbușirea unui pod (materialul principal vorbea despre tragedia de la Genova de anul trecut) am realizat și enorma responsabilitate a celor ce au îndrăzneala să conceapă poduri.

Podul de la Genova fusese diagnosticat in 2016. Corect, se pare. Un plan de consolidare fusese propus și aprobat cu trei luni înainte de catastrofă. Lucrările urmau să înceapă în septembrie 2018. Doar că podul a căzut cu trei săptămâni mai devreme.

Și cu treizeci de ani mai devreme decât termenul de durabilitate presupus în momentul construcției. Betonul armat nu are sănătatea de fier presupusă de creatorii săi. Are mai degrabă o tinerețe orgolioasa și o bătrânețe lungă plină de boli.

2 réflexions sur “Journal d’arrière-garde: 23 septembre 2019

  1. Am început să fiu atentă la poduri după ce am văzut filmul Podurile din Madison County.
    Și totuși, îmi plac mai mult punțile care sunt deasupra râurilor. Mi-a arătat cineva poze din Giethoorn, Olanda! Așa frumos era, deși nu știu cum mirosea având atâtea lacuri și podețe:)
    Este o mare bucurie să vă recitesc!!!

  2. Genova…Exista acolo o manastire a vizitandinelor, manastire de clauzura.In urma cu douazeci de ani am locuit acolo o luna si am respectat cu sfintenie programul locului. Erau 20 de calugarite care se rugau mereu, doar cu mici pauze. Au mai ramas 5…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s