Journal d’arrière-garde: 24 septembre 2019


Cartea e cel mai bun prieten? Nu cumva tocmai cuvintele scrise au minat o umanitate bazată pe Cuvânt? Nu cumva litera ucide sistematic spiritul?

Adevărat, adevărat vă zic vouă… Așa își începe adesea Iisus predicile. Adevărul este întotdeauna între un eu plural, care tinde să depășească pielea groasă a ego-ului, și un tu prezent și viu aici și acum.

Degeaba pui întrebări diferite unei cărți, ea îți va răspunde totdeauna la fel, zicea Socrate, filosoful care nu a scris nimic.

Și tot el ne avertiza că aceia ce citesc prea multe cărți fără să aibă un îndrumător ajung să se creadă învățați și sunt de fapt ignoranți și, în plus, din aceia cu care nu se mai poate discuta nimic.

Intre timp toți cei care ar putea fi îndrumători, ca Socrate, cedează, de voie sau de nevoie, ispitei de a scrie. Și astfel se înmulțesc cărțile și ignoranța. A scriitorilor și a cititorilor.

Une réflexion sur “Journal d’arrière-garde: 24 septembre 2019

  1. Pentru mine, odată cu accesarea mai multor surse de informație pe tema spiritualitații, este fascinantă lipsa de discernământ și de minimă înțelegere a ceea ce se transmite, de fapt, prin cuvântul scris sau rostit, atât a celor care se consideră adepții unei religii, cât și a celor din mișcarea iluminării spirituale care, taman din cauza lipsei mai sus amintită, a devenit nimic altceva decât o altă religie, ba chiar una periculoasă. Fascinant și uneori trist…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s