Disconfortul gândirii


« A gândi incomodează, ca mersul prin ploaie ». Genial vers şi foarte potrivit cu întâmplările care mi-au ieşit în cale astăzi la Bookfest.

Actul I: Gândire de vedetă

Amfitrionul prezintă vorbitorii la o lansare de carte: « două vedete şi … un scriitor » (sic!). Prima a vorbit una dintre vedete: « Dacă vă întrebaţi de ce trebuie să citiţi această carte, ei bine trebuie să o citiţi  pentru că a fost vân… (pauza de 3 secunde cu câteva mm-uri), daaa, vândută în milioane de exemplare şi tradusă în zeci de limbi ». Am înţeles: trebuie să citim ce se vinde.

Am trecut mai departe şi m-am apropiat cu oarecare speranţă de un alt stand unde am vazut un critic cunoscut (şi pe care îl citesc întotdeauna cu interes) ţinând o carte pe a carei coperta scria « Nopţile Patriarhului », titlu promiţător. Asa că m-am oprit.

Şi a fost

Actul al II-lea: Gândire de prefaţă

Ghinion. Nu era rândul favoritului meu.  Altcineva recita un comentariu în care eram avertizaţi că respectiva carte « nu trebuie citită ca un roman cu cheie » şi urma un alt şir de nu trebuie sa credeţi că… Fireste că după aceea aflam şi ce trebuie să înţelegem (că doar nu e un roman cu cheie!).

Actul al III-lea: Gândire (hiper)logică

Cine s-ar fi gândit că domnul Caragiale nu descrie fotografic realitatea timpului său, ci doar punctul său de vedere, « lumea privita prin ochelarii sai ». Aveam eu o vagă banuială, dar acum, că  mi-a spus-o un filosof cu diplomă, e cu totul altceva.

Dar toate astea pălesc pe lângă placerea de a citi opera poetică a lui Fernando Pessoa, cumpărată de la standul despre care a fost vorba in actul al III-lea, şi din care v-am citat deja. Merită să închei tot cu versuri din Pessoa:

« Îi salut pe toti acei care mă citesc,/ Cu gesturi largi îmi scot în faţa lor pălăria/ Dinaintea porţii mele când ei mă zăresc/ De îndată ce diligenţa apare pe vârful dealului./ Le dau bineţe şi le urez să aibă  parte de soare,/ Şi de ploaie, atunci când de ploaie e trebuinţă[…] »

3 réflexions sur “Disconfortul gândirii

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s