Memorie de elefant


Intr-o discutie intre vechi prieteni, ne gandeam daca va ramâne creativitatea o marca distinctiva a oamenilor in raport cu robotii viitorului. Cred ca nu. Idei noi, chiar revolutionare, pot fi generate la comanda. Pana acum cateva luni nu ma gandisem la asta. Dar am fost convins si va puteti convinge si domniile voastre citind la pagina 80 a cartii lui Marius Ghenea (fratele meu, care implineste azi 43 de ani – La Multi Ani, Marius), Antreprenoriat, pe care am mai amintit-o in postarea despre gut feeling; veti gasi acolo enumerate chiar metode de a genera idei inovatoare. Daca exista metode, e doar o chestiune de timp pana cand vor fi puse in programe de calculator performante. In final, puterea de calcul a masinilor va genera mai multe idei noi decat un brainstorming cu laureati Nobel.

As miza pe o carte surprinzatoare in competitia cu masinile: memoria. Ce gluma buna, veti spune. Calculatoarele au deja memorii uriase, am pierdut partida asta. Si totusi, in anumite privinte, computerele nu se pot compara cu un elefant de 60 de ani. De exemplu, daca ar fi sa conduca turma de elefanti, in timpul unei mari secete, din acelea care se produc o data la 40-50 de ani, nu cred ca un computer ar fi la fel de sigur ca batrana femela de elefant; aceasta va conduce cu precizie spre apa turma, folosind amintirile de la 15 ani, intiparite de mobilizarea pentru supravietuire din timpul precedentei secete.

Elefantii isi pot recunoaste imaginea in oglinda; putm deci presupune ca au cel putin imaginea de sine a unui copil de 2 ani; au asa cum am vazut, o memorie de lunga durata. O memorie care nu depaseste, totusi, durata propriei vieti. Ceea ce ne distinge de elefanti, dar mai ales de computere, este memoria personala de lunga durata, incorporand povesti, simboluri si semnificatii care depasesc experienta efectiva de viata a unei persoane.

O turma de elefanti care nu are batrani va muri de sete la urmatoarea seceta.

Une réflexion sur “Memorie de elefant

 1. Multumesc Doctore,
  M-ai ajutat sa inteleg sensul corect al zicerii :,,memorie de elefant ».
  Nu intamplator Socrate spre batranete a spus:,,Ceea ce stiu e ca nu stiu nimic »
  Frumos din partea ta ca-ti citezi fratele si ca i-ai alaturat blogul pe pagina ta.
  De fapt si el te-a numit mentorul si competitorul lui din coplarie si adolescenta.
  Asa frati mai rar intalnesti!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s