Leac pentru uitare


Văd adesea oameni care spun că ar vrea să şteargă cu buretele una sau alta dintre amintirile neplăcute. Le spun ca nu există un medicament care să poată face asta, dar că, dacă ar exista, eu nu l-aş prescrie, pentru că ar însemna să-i privez de o ocazie de a afla lucruri cu adevărat importante pentru ei.

De mâine nu mai pot să le spun că nu există sau că nu va exista în viitorul apropiat o terapie pentru uitarea amintirilor neplăcute în trei pasi simpli. Îţi faci o programare la clinica « Bad memories are not for ever », evoci o amintire neplăcuta şi se face o înregistrare; vii peste trei zile, ţi se injectează metiraponă, ţi se cere sa evoci din nou amintirea neplăcuta şi … surpriză: nu o mai resimti ca neplăcuta; peste 4 zile, altă surpriza: nu-ţi mai aminteşti mare lucru din acea întâmplare pe care o considerai neplăcută cu o saptămână în urmă. Gata, ai scapat!

Cercetarea care mi-a dat aceste idei a fost publicată în mai 2011 în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, de un grup de cercetatori canadieni. Ei au studiat şi ce se întâmplă cu amintirile neutre din punct de vedere emoţional; suntem asiguraţi că amintirile neutre rămân intacte la 4 zile dupa expunerea la metiraponă.

Vestea proastă v-o dau eu: nu există amintiri neutre de lungă durată. Iar efectele lipsei memoriei de lungă durată sunt expuse deja de Homer în episodul cu Ulise în ţara mâncătorilor de lotus; câţiva dintre tovarăşii lui Ulise scapă de frică si durere, dar şi de dorinţă şi de amintirea de sine.

Une réflexion sur “Leac pentru uitare

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s