Despre empatie (un fel de test)


Înainte de a răspunde la testul următor gânditi-vă câteva momente la o persoană cu care interactionati frecvent.  Rezultatul testului vă va spune cât de empatic sunteţi în această relaţie. Îl puteţi repeta pentru alte relaţii semnificative din viaţa dumneavoastră.

Marcaţi oricare dintre propoziţiile de mai jos care credeţi ca descriu adecvat relaţia cu persoana la care v-aţi gândit (puteţi marca oricâte răspunsuri)

 Respect si  incredere:

a) Îl respect. b) Mă respectă. c) Îmi povesteşte despre grijile lui. d) Crede în mine.

Placere si destindere:

a) Ne putem distra împreună. b) Ne plăcem. c) Nu e nevoie să-mi pun masca. d) Ne simţim bine împreună.

Deschidere si comunicare:

a) Sunt deschis faţă de el/ea. b) Discutăm. c) Îi înţeleg punctul de vedere chiar şi atunci când nu sunt de acord cu el. d) Îmi ascultă păsurile.

Acceptare si intelegere:

a) Nu trebuie să fiu perfect(ă) în relaţia cu el. b) Nu trebuie să fie perfect(ă) în prezenţa mea. c) Mă va ierta dacă voi greşi cu ceva. d) Îl/O iert când greşeşte faţă de mine.

Pretuire si colaborare:

a) Îl preocupă persoana mea şi ceea ce gândesc eu. b) Îmi preţuieşte opiniile. c) Nu mă va ignora atunci când vrea să întreprindă ceva. d) Îmi cere sfatul.

Pentru rezultat, vezi Cheia 4

10 réflexions sur “Despre empatie (un fel de test)

  1. Empatia creeaza empatie. Deci da, poate sa fie unilaterala, la inceput, dar daca ramane asa, ceva nu merge: nu pot fi empatic doar dupa parerea mea, fara sa am o confirmare din partea celuilalt. Daca mesajul empatic nu ajunge la celalalt, nu am cum sa stiu daca inteleg intr-adevar lumea asa cum se vede din papucii lui. Iar cand nu inteleg, nu pot fi empatic.

   1. Teribil de simplu :trebuie sa elimin verbul ,,a critica,, din viata mea si sa incerc sa privesc din alt unghi .Multumesc !

 1. Si critica a re rolul ei. Dar dupa ce inteleg. In plus, a intelege si a accepta nu inseamna a aproba. Am dreptul la propria opinie, pe care ar trebui s-o pot exprima asertiv, nu agresiv.

   1. Cu siguranta nu voi obtine tot maxim nici in urmatoarele 2-3 pe care le-as putea incerca. Eram bucuros ca sunt empatic in « relatia » (the one). Nu mi-am pus problema pentru « relatiile » obisnuite (intre semeni). Deci nu e suficient sa fii empatic cu The One, ca sa te consideri empatic? Hmm…

   2. Oricum am glumit si atunci cand am zis ca poti dormi linistit de la un punct incolo. Nu exista un asemenea punct. Nici dupa 6, nici dupa 60 nu esti empatic. Doar ca incepe sa iti placa si sa iti fie mai usor sa aplici acest instrument numit comunicare empatica.

 2. Nu mă pricep la oameni şi gata! Cum naiba sa-i ghiceşti, când şi-au zidit adevărate fortăreţe în jurul lor! Ca să poţ vedea dincolo de zid, ar trebui sa-mi lase măcar o portiţă să intru. Dar dacă nu-mi lasă, doar nu o să mă caţăr cu forţa pe zidurile lor. S-au poate am o problemă eu…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s