Depresia de duminica


E vineri spre sambata. E timpul pentru un vaccin impotriva tristetii de duminica dupa amiaza.

« Cea de-a patra dintre dispozitiile mele proaste – o numesc depresia de duminica – nu este nici ea o dispozitie specifica inchisorii; fara indoiala, aceasta exista, intr-o gama variata de prefiguratii, char si cand eram liber. […] Si cand incepe sfarsitul de saptamana, indiferent cat de eficient incerc sa fiu, mereu simt ca trece prea repede si ca nu reusesc sa fac toate acele lucruri pe care le asteptam cu nerabdare. […] S-a scris mult despre atmosfera mohorata si sumbra a duminicilor din marile orase […] Este vorba, in principal, despre ceea ce sociologii numesc problema timpului liber; omul modern s-a indepartat de semnificatia si de esenta originara si mitica a ocaziilor festive, iar tot ceea ce ramane este un gol. Poate depresia mea de duminica din inchisoare este doar o forma extrema sau un rasunet distorsionat al unei probleme obisnuite a civilizatiei, si anume, duminica. Eu consider ca aceasta stare este una dintre fisurile uzuale prin care neantul, acea fata moderna a diavolului, se strecoara in vietile oamenilor »

(Vaclav Havel – Scrisori catre Olga ; scrisoarea 72, 14 martie 1981, al doilea an de închisoare)

4 réflexions sur “Depresia de duminica

 1. E mai bine spus asa: « tristetea de duminica », cum ati zis dumneavoastra. Depresia este de zile lungi si de nopti si mai lungi.
  Ce diferenta intre felul conceptia anticilor si a omului modern de timp liber! Mai mult ca sigur stiati ca, de exemplu, cuvantul « schole » insemna in greaca timp liber, timp dedicat descoperirii, intrebarilor si cultivarii discernamantului, iar verbul derivat « scholazein » inseamna a avea timp liber, a nu munci. Cum a ajuns scoala sa inseamne astazi o corvoada? Pentru omul antic, timp liber insemna contemplatie, studiu, cultivare a intelectului. O bucurie, o placere, altfel spus. Pentru omul modern, timpul liber inseamna…tristete… 🙂 Sa fie asta evolutie? 🙂

  1. Ca sa punem culorile la locul lor (adica verde si rosu pentru coloanele Parthenonului, de exemplu!), nu toti ar ridica in slavi scolile antice. Aristofan nu pierde nici o ocazie sa le ridiculizeze (mergeti sa vedeti Norii la National). Se ia si de « monstri sacri », nu scapa nici Socrate. Deh, un comediant, Aristofan asta! Dar fiindca veni vorba de Socrate – a trebuit sa bea cucuta in prealuminata Atena pentru « subminarea credintei in zeii cetatii », pe cand Havel a primit 3 ani de inchisoare pentru « subminarea oranduirii socialiste ». Poate ca lumea in care traim nu e mai rea decat altele.

 2. Si eu am perioade din acestea , si duminica generally ma intristeaza si imi sentimentul ca se termina prea rpd. Duminica , este a cea zi a saptamanii , care imi pare ca imi masoara viata!? Stiu ca o data cu trecerea ei incepe o noua saptamana, si da cateodata aceasta sintagma « o noua saptamana  » suna optimist., dar este si cazul cand timpul iti trece printre degete..se pierde ..si te pierzi . Oare in tristetea de duminica ne regasim pe noi si timpul pierdut ?

 3. Nu cunosc varsta interlocutorelor dstra dar eu n-am simtit pana pe la 60 ani tristetea de duminica,decat atunci cand am fost indragostita si persoana iubita nu era cu mine.
  Aveam prea multe responsabilitati asa incat duminica era prea scurta si greu gaseam timp pentru o lectura buna sau pentru o plimbare in parc.
  Acum ,pensionara fiind,mai cad in tristete, dar cauza este aceea ca-mi sunt departe copiii si nepotii de care ma apuca f. des dorul.Altfel stiu sa-mi gasesc preocupari multiple si sa nu irosesc timpul.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s