Imi doresc = nu pot


 » A dori inseamna a nu putea.[…] Cine isi doreste nu va putea niciodata, caci se pierde in aceasta insistenta de a dori « 

Citind aceste randuri din Cartea nelinistirii (compusa de Bernardo Soares, ajutor de contabil in orasul Lisabona), am avut o mica revelatie. Carevasazica, asta era putred in intrebarea « Ce iti doresti? »! Nu te trage spre actiune, ci te face sa simti inca o data tot ce nu poti sa faci. Inca doresti, adica nu ai inca. Doresti totul, doresti deplinatatea. Poti obtine ceva, poti obtine o parte. Doresti tot restul. Pe care il pierzi de fiecare data cand obtii ceva.

Daca vreau sa ajut pe cineva sa gaseasca o iesire dintr-un impas as face bine sa ma gandesc de trei ori inainte de a pune intrebarea « Ce iti doresti? »! . Mai bine sa pun intrebarile despre putinta, alegere, pierdere.

 » Ce poti face acum? »

« Ce alegi sa faci? »

« Stii la ce renunti prin aceasta alegere? »

Dupa ce raspunzi la aceste intrebari, dorinta nu mai e un lant care te tine aici paralizat de teama ca vei esua in implinirea ei, ci devine o linie a orizontului, mereu inaintea ta, intangibila, dar atragatoare.

Nu puteti avea mari pretentii de la o revelatie in metrou, la noua seara. Ca sa va despagubesc partial pentru timpul cheltuit, iata inca o cugetare mestesugita a aceluiasi ajutor de contabil:

« Lucrurile visate au numai partea dinspre noi… Cealalta parte nu poate fi vazuta. Nu le poti da târcoale… Partea proasta cu lucrurile din viata e ca putem merge sa le privim din toate partile. Lucrurile visate nu au decat partea pe care o putem vedea… Ele au numai o faţa, la fel ca sufletele noastre. »

7 réflexions sur “Imi doresc = nu pot

 1. Da. Logic. Nu vom primi ceea ce cerem si nu vom avea ceea ce dorim. A cere un lucru inseamna a afirma raspicat ca nu ai acel lucru, iar aceasta afirmatie naste numai si numai experienta a ceea ce nu ai. Iarasi, dori un lucru naste doar experienta dorintei, nicidecum pe cea a implinirii ei.
  Pe de alta parte, cred ca degeaba folosesti alte cuvinte sperand ca asa vei schimba rezultatul (ex: « renunt la zahar 2 luni ca sa slabesc x kg » in loc de « imi doresc sa slabesc x kg in doua luni), daca in spatele acestor noi cuvinte, gandul tau adevarat este de frica, de neincredere in tine si in reusita ta.si nu unul pozitiv, creator.
  Absolut logic. Se explica prin ce ati scris esecurile noastre de zi cu zi si, de ce nu, chiar si rugile adresate de multi cerului si ramase neimplinite…

 2. Pentru o revelatie-n metrou , la noua seara , e mult prea mult….
  Mi-au trebuit doua zile , ca sa pot fi de acord .
  Partea a doua mi-a placut mai mult , m-am regasit in ea .

 3. Mariana
  Ce faci atunci cand ceea ce iti doresti atat de mult nu sta in puterea ta de a o indeplini ?
  Chiar daca raspund la cele 3 intrebari dorinta ramane si indeplinirea ei e mereu la ceilalti!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s