Alfabetizarea emotională


Stiu ca poate parea ofensator. Dar e o epidemie de analfabetism emotional. Pierdem in ritm accelerat capacitatea de a citi emotii.

Sunt trei abilitati care pot fi afectate in grade diferite: a recunoaste (« citi ») propriile emotii, a detecta emotii in altii si a putea verbaliza (« numi ») emotii. Va propun sa alcatuim un dictionar de cuvinte care numesc emotiile pe care le simtim in fiecare zi. Un abecedar al emotiilor.

Scrieti despre emotii prezente, in propozitii de 3 cuvinte: « Ma simt … « 

Amintiti-va despre emotii trecute si scrieti propozitii de 3 cuvinte: « Ma simteam … « 

Scrieti despre emotiile pe care le observati la oamenii din jur in propozitii de 3 cuvinte: « Il  vad … »

Cate cuvinte aveti in vocabularul emotional?

4 réflexions sur “Alfabetizarea emotională

  1. Am deschis încet uşa magazinului meu de emoţii. Pastelate, întunecate, leneşe, zumzăitoare, aşezate cuminţi în colecţiile de toamnă-iarnă sau de primavară-vară, mă privesc de pe rafturi cu priviri vesele, fricoase, îmbufnate, curioase, mirate, triste, invidioase, indignate, uşurate, surprinse, încrezătoare, dezgustate, dezamăgite, ruşinate, mândre, satisfăcute, iritate, recunoscătoare, indiferente, nervoase, plictisite, mâhnite, vinovate..
    Pe unele le zăresc peste tot, emoţii-temelie, din care cresc mereu altele şi altele, pe câteva le-am purtat rar ca pe nişte rochii ce îţi plac şi apoi nu îţi mai plac, multora nu le-am apreciat nuanţa sau nu le-am recunoscut originea, câtorva le-am negat existenţa, înghesuindu-le în fund de sertare uitate, pe altele le-am confundat sau le-am trecut prea uşor cu vederea…Toate, ale mele, universal valabile şi totuşi, atât de personale….Şi, pentru întâia oară, am înţeles că trăirile acestea de scurtă durată, care îmi antrenează laolaltă trupul, mintea şi sufletul în iureşul lor nebun, mi-au fost de la bun început dascali buni, învăţându-mă să mă cunosc, să acţionez, să (mă) schimb, să mă adaptez, să mă opresc dintr-un drum gresit, să caut altul…
    Am să las uşa magazinului deschisă…ca pentru oaspeţi de seamă ce stau să vină…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s