« Tuturor care dau de psihiatri in ziua de azi le spun sa incerce o alta varianta! Nu cred sub nici o forma in ceea ce poate face “bine” un medicament care se joaca cu sistemul nervos al pacientului. Nu am vazut nici macar un singur caz de boala psihiatrica in Romania tratat cu adevarat!
Am vazut pacienti care puteau cu o simpla psihoterapie, sa se reechilibreze, sa nu necesite internare ci doar familia sa fie instruita cum sa le asigure cele necesare, un climat psihoafectiv adecvat, insa au fost instruiti de medici ca daca nu-si iau tratamentul va fi dezastru… Am vazut cum nu esti bagat in seama de nimeni o data internat si daca ti se pune o eticheta ca esti bolnav si gata, nimeni nu se gindeste ca poate nu e chiar asa. »
(dintr-un comentariu in blogosfera semnat Black Ice)
Randurile de mai sus apartin probabil unei persoane care a suferit mult si mult din aceasta suferinta a fost creata de noi, psihiatrii.
Nu traim intr-o lume ideala, insa un lucru putem face si in aceasta lume imperfecta: sa respectam suferinta unui semen al nostru. Iar oamenii care au, la un moment dat, o problema de sanatate mintala ar trebui sa beneficieze de un respect neschimbat din partea noastra.
Am invatat aceasta lectie cu adevarat abia cand l-am cunoscut pe Joel. Un american care a trecut vreme de 10 ani prin spitale psihiatrice, din pricina unei psihoze majore, si s-a confruntat cu atmosfera dezumanizanta a acestor institutii. Partea extraordinara e ca el si-a dat seama ce valoare terapeutica directa are respectul. Dupa ce s-a stabilizat, a devenit consilier pe sanatate mintala al mai multor administratii nord-americane si europene. Iar seminarul sau, intitulat simplu « Respect » a fost pentru mine o experienta majora a acestei vieti.
Joel e numele unuia dintre cei patru arhangheli care pazesc, cu sabie de foc, raiul. Focul respectului ar putea topi gheaţa neagră.
(Nota: Joel beneficiaza de o familie iubitoare si continua sa ia o doza minima dintr-un tratament de intretinere.)
Din pacate, exista o lipsa crunta de competenta pe piata de sanatate mintala din Romania.
Eu sufar de distimie si, fiind pasionat de informatie, m-am documentat. Am gasit destul de multe informatii pe net si foarte putina competenta local. Intr-o noua tentativa de a descoperi ceva competente locale in domeniul depresiei am facut un apel pe blogul meu si pe Facebook. N-a raspuns mai nimeni.
Am reusit sa descoper totusi scoala de terapie cognitiv-comportamentala de la Cluj si mai am si cateva sugestii de la Vlad Mixich. O parte dintre specialistii sugerati sunt pensionari sau in pragul pensiei.
Well… cautarea continua. 🙂
Exista « competente locale » in domeniul depresiei. Nu prea aveti sanse sa le gasiti pe Facebook. Mai specific, ce fel de ajutor cautati?
Ma gandeam la o colaborare pentru un site care sa asiste persoanele cu depresie.
Informatii pertinente si ceva unelte pentru cei ce poate au forme mai usoare.
http://ecouch.anu.edu.au/welcome
site-ul de mai sus prezinta o forma de abordare. (necesita inregistrare dar e gratuita).
Pentru claritate: nu ma indoiesc ca sunt multi specialisti ce au competentele necesare dar din pacate nu exista o constientizare a optiunilor ce chiar functioneaza si un acces usor la acesti specialisti.
Cui doreati sa propuneti colaborarea?
N-am gasit inca o persoana a carei pasiune sa fie suficient de ridicata incat sa se justifice sa incep o colaborare.
Nici nu cred ca o singura persoana s-ar putea inhama la un proiect atat de mare. Poate discutam de colaborarea cu o asociatie.
Din pacate nu am cunostinte suficiente ca sa inteleg ce asociatie ar fi potrivita.
Apoi… intuitia imi spune ca sunt mult mai multe sanse cu o persoana pasionata sau cu un grup foarte restrans de persoane pasionate. Asociatiile nu-mi inspira incredere.
Aveti un proiect?
Nu exista nimic inceput. Doar o dorinta si cateva idei in cap la mine.
Un site pentru persoanele ce sufera de depresie este ceva super sensibil din partea mea. Este nevoie de multa responsabilitate si multa intelegere.
Mai este nevoie si de multa sustinere.
Ideal, un astfel de site poate fi creat din colaborarea dintre o persoana de specialitate ce intelege contextul psihologic si o persoana ce intelegere contextul informatic. Doua astfel de persoane pot genera o idee ce sa poata fi implementata apoi prin cooptarea de resurse suplimentare pe cele 2 contexte. Psihologul poate prelua sarcina gasirii colegilor ce sa intregeasca perspectiva asupra abordarii dpdv psihologic. Informaticianul poate gasi colegii care sa ajute la implementarea sistemului.
Daca proiectul este suficient de inchegat dpdv conceptual, cred ca poate fi gasita si ceva finantare din partea unei fundatii sau a unui ONG ceva.
Sunteti persoana competenta informatic?
Da, domeniul informatic este domeniul meu de competenta. 🙂
In acest caz, dumneavoastra aveti o competenta, iar asociatia Resurse s-ar putea sa aiba un proiect. Doriti sa discutati pe aceasta tema?
DA! 🙂 Contactati-ma pe email. 😉
O puteti contacta pe e-mail pe Raluca Sfetcu, psiholog, presedintele asociatiei Resurse (e vorba de resurse in sanatate mintala): ralu_sf@yahoo.com
Laudabila initiativa ta, Petru! Sper din tot sufletul sa se concretizeze. Iti tin pumnii si iti doresc multa sanatate!
@Dan, mersi mult pentru email. Am sa o contactez.
@Ramona, multumesc mult pentru urari.