Mărul lui Newton şi mărul lui Adam


Lui Newton i-a cazut marul in cap la mult timp dupa ce enuntase legea atractiei universale. Istorioara da bine pentru cei care cred ca lucrurile ne vorbesc, ca dupa ce se aduna destule fapte e suficienta o mica zdruncinare intr-o minte luminata pentru ca legile sa iasa la iveala. De fapt Newton a cautat activ, ani de zile, o lege simpla care sa explice un univers descris pana atunci printr-un amestec heterogen de teorii. Cautarea lui are un motiv religios: sa demonstreze ca Dumnezeu este unitar, necompus. Si atunci cand identifica (inventand pe parcurs noi metode de calcul) legea gravitatiei declara fara echivoc: « Dumnezeu este gravitatia »

« It is the perfection of God’s works that they are all done with the greatest simplicity. He is the God of order and not of confusion. »

Dar mărul este subiectul acestor randuri, nu Dumnezeul lui Newton. Marul din Gradina Raiului, ramas in gatul lui Adam (un mit popular) si marul cazut in capul lui Nweton (un mit al istoriei stiintei). Care e legatura? Caderea prin libertate, respectiv caderea libera.

Cea mai cunoscuta expresie care uneste caderea si dragostea este « falling in love » (indragostire, atractie irezistibila). Multi simt ca intragostirea se supune unor legi materiale si nu este un act liber de vointa. M-am gandit si v-am propus deja o analogie intre indragostire si gravitatie in Legea atractiei erotice universale si am avut in minte o serie de experimente pe care poate o sa le descriu daca exista interes pentru teoriile despre iubire.

Am primit si propunerea de a detalia modul in care diferentele fizice si de educatie influenteaza atractia erotica. Va rog sa ma ajutati punand pe doua coloane caracteristici fizice pe care le gasiti atragatoare la partener, iar pe cealalta coloan descrierea aceleiasi caracteristici la dumneavoastra. Exemplu:

Inaltime      190 cm                     160 cm

Ochi           albastri                        caprui

Nas              acvilin                        acvilin

Talie             solid                          zvelta

Si asa mai departe, pana epuizati toate caracteristicile atractive ale partenerului. Ar fi interesant sa-i cereti si lui/ei  acelasi lucru. Facem acest experiment?

Une réflexion sur “Mărul lui Newton şi mărul lui Adam

  1. Catva trasaturi din lista mea sunt aporopiate, cele mai multe difera. Presupun ca natura doreste varietate in vederea reproducerii…Va astept punctul de vedere.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s