Un DA sau un NU: laudă votului emotional


« Democraţia lui Traian Băsescu înseamnă un popor care sta cuminte în bănci, eventual cu mâinile la spate, un popor care nu vorbește neintrebat, un popor care vorbește doar dacă repeta constiincios si cuminte discursul presedintelui si al acolitilor lui. »

Bine zice domnul Stelian Tănase pe blogul său, o excelenta sursa de comentarii politice pertinente, bine echilibrate, facute cu cap si inima.

Aud la fiecare rand de alegeri ca nu ar trebui sa votam emotional, ci rational.

E o utopie. Orice decizie este incarcata emotional. Exista in clinica situatii nefericite in care este intrerupta legatura dintre creierul emotional si zonele de procesare a informatiei actuale. Oamenii afectati nu mai pot sa ia decizii. (Puteti citi despre asta in Eroarea lui Descartes de Damasio – carte despre care am mai scris pe blog).

Atunci cand vine vorba despre alegerea (sau demiterea!) prin vot a unui lider care sa ma reprezinte, incarcatura emotionala e, probabil, covarsitoare.

Am facut elogiul votului negativ. Fac acum apologia votului emotional. Pentru ca emotiile sunt cele care ne misca. Nu in mod garantat spre succes. Dar atunci cand te afli intr-un impas, un singur lucru e sigur: daca repeti aceleasi miscari vei ramane in acelasi impas. Iar a nu lua nici o decizie e cel mai periculos impas.

3 réflexions sur “Un DA sau un NU: laudă votului emotional

    1. Pe toti cei care cred ca neprezentarea la vot e un vot de blam. Nu este. Pe toti cei care cred ca indiferenta politica e o virtute. Nu este. Pe toti cei care vad in vot o marfa ca oricare alta. Pe toti cei care confunda politica si afacerile. Pe mine si pe dumnevoastra care nu ne implicam in politica pentru ca ne zicem ca avem altceva mai bun de facut. Nu va amagiti: clasa politica este oglinda capacitatii noastre de a apara principii. E timpul sa ne trezim din aceasta autosuficienta si din aceasta lehamite.

  1. Pentru ca noi să putem vota astăzi liber, că e DA, că e NU, acum 23 de ani au murit mulți oameni. Să nu ne batem joc de moartea lor!
    Cât despre clasa politică, ea ne va reprezenta mereu așa cum îi vom permite să o facă. « Ca să fii respectat, începe prin a te respecta tu însuți ». – Tudor Arghezi
    Ne vedem la vot! 🙂

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s