Cât costă familia prezidentială?


1,4 miliarde. Dolari americani. Familia Obama. Doar intr-un an. De 25 de ori mai mult decat ii costa pe britanici familia regala. Mult mai mult decat toate monarhiile europene la un loc.

« Costul pentru contribuabili pentru a zbura in Hawaii un barbat, sotia lui, doua fiice si un caine este estimat la $ 3,639,622. » (The Royal Presidency – Mark Steyn, National Review Online)

Si fiindca a fost vorba de caine, acelasi autor sustine ca există la Casa Albă un angajat cu normă intreagă ca « Groom of the Canine Stool », avand un salariu anual scris cu 6 cifre.

8 réflexions sur “Cât costă familia prezidentială?

 1. « Mult mai mult decat toate mona(r!)hiile [….] »
  Ar veni apoi întrebarea cât este populaţia adunată a regatelor europene în raport cu cea a Statelor Unite.
  S.U.A.: 315.544.000
  ……
  Regatul Unit: 63.181.775
  Spania: 46.772.000
  Olanda: 16.714.000
  Belgia: 10.788.000
  Suedia: 9.495.000
  Norvegia: 4.960.000
  Luxemburg: 523.000
  Andorra: 88.000
  Liechtenstein 37.000
  Monaco: 35.000
  (sper că n-am uitat vreun regat)
  via http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_population
  TOTAL: 152.558.775
  adica circa 1/2 din populaţia SUA
  Daca costul cumulat al monarhiillor din toate aceste state este mai mic decât jumătate din 1,4 miliarde, adică 700 milioane (şi probabil este) [nu ştiu unde să caut aceste sume], afirmaţia se verifică.

  1. Presupunere gresita. Costul monarhiilor nu sare de 200 de milioane. Regina Olandei, de exemplu, e aproape gratis. Comparatia cu familia regala britanica era facuta tocmai pentru ca bugetul acesteia a fost criticat in Canada ca « exorbitant ».

  2. Scuze, am verificat: bugetele reunite ale tuturor moanarhiilor europene nu trec de 100 de milioane. Deci, per capita, americamii cheltuiesc de 7 ori mai mult pentru « presedintia regala ». Iar fata de cea mai « exorbitanta » monarhie constitutionala (Regatul Unit) de peste 4 ori mai mult.

   1. Cred că la cheltuielile cu monarhiile ar trebui adunate și cele ale primministrilor țărilor respective. Să nu uităm că Președinte Americii este și executiv. Și apoi, pe el îl vânează toată lumea…cele mai multe cheltuieli cred că se fac pentru protecție.

   2. Sa fie limpede: aceste cheltuieli nu includ decat cheltuielile pentru presedinte si familie (inclusiv paza, serviciile, consilierii personali, dar nu si cheluielile guvernamentale – secretarii de stat si restul functionarilor administratiei sunt alta poveste).

   3. Sa fie limpede: aceste cheltuieli nu includ decat cheltuielile pentru presedinte si familie (inclusiv paza, serviciile, consilierii personali, dar nu si cheluielile guvernamentale – secretarii de stat si restul functionarilor administratiei sunt alta poveste).

   4. Mulţumesc pentru răspuns.
    Intervenţia mea s-a datorat încercării de a o lua înainte celor care ar fi vrut să verifice dacă « familia prezidentială » a Statelor Unite, costând « 1,4 miliarde dolari americani [….] », chiar « (costă) mai mult mai mult decat toate mona(r!)hiile europene (re-semnalez « r »-ul lipsă) la un loc. »
    Presupunerea mea era tocmai că că costul monarhiilor europene este mai redus de 700 milioane de dolari. Fiindcă acesta este de 100 de milioane, această presupunere se verifică.
    Vă felicit pentru demersurile de a dovedi că o casă regală costă mai puţin decât instituţia prezidenţială, lucru care poate să-i susprindă pe unii dar să fie evident pentru alţii.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s