Coroana României e pe mâini bune


margaretaSunt surprins sa constat ca se mai vehiculeaza (chiar si de catre unele persoane care se declara, in principiu, regaliste) ideea ca trebuie lamurita problema succesiunii la tron.

Problema este lamurita de mai mult de 15 ani, de cand Majestatea Sa Regele a desemnat-o pe Principesa Margareta Custode al Coroanei României. Ce obiectii se pot aduce?

1. Argumentul constitutional: succesiunea nu e conforma cu Constitutia din 1923, care stabilea excluderea perpetua a femeilor.

Raspuns: Restabiliti mai intai Constitutia din 1923. Dupa aceea putem sa o revizuim sau nu in privinta regulilor de succesiune. Vom avea optiunile: Regina Margareta, cautarea unei alte dinastii (trecand peste dorinta unui mare rege), sau republica (daca se vor gasi, totusi, macar 8 milioane de republicani care s-o voteze!)

2. Argumentul misogin: ne trebuie barbati adevarati la conducerea tarii!

Raspuns: Dati-mi un exemplu de barbat adevarat la conducerea tarii in ultimii 60 de ani. Si mai adaug un lucru: sunt convins ca marele barbat român Carol I ar fi cerut el insusi schimbarea regulii succesiunii strict masculine daca unicul sau copil, Maria, ar fi supravietuit.

3. Argumentul resentimentar: cum sa ajunga un actor Rege al României?

Raspuns: Principele Radu nu va fi Rege al României, daca Parlamentul va adopta propunerile Majestatii Sale Regele, ci Principe Consort. Iar actorul a jucat si continua sa joace foarte bine rolul vietii sale si cred ca si-a castigat deja un loc frumos in istoria tarii.

13 réflexions sur “Coroana României e pe mâini bune

  1. Trebuie sa ramana regina , Regina Margareta!Si Regatul Unit al Marii Britanii are o regina, si Olanda si Danemarca , asa ca de ce ne mai uitam la o Constitutie « misogina ». Regina Margareta e singura in masura sa ne conduca, are si mijloacele si pregatirea si priceperea ca sa o faca. De ce sa ne impiedicam de niste legi obscure? Oricum Constitutia actuala a fost de multe ori calcata in picioare si neluata in considerare!!! Dar….daca vreti musai barbati la conducerea Romaniei, de ce nu-l pregatiti pentru asta pe Nicolae…cel ce-i urmeaza Printesei Margareta? Nu e deloc prea tanar ca sa fie rege. Mihai era mult mai tanar cand a fost facut regele Romaniei si cred ca are si o oarecare pregatire in a guverna!
    A respinge orice varianta…demonstreaza clar, ca nu se mai doreste Monarhie in Romania…dar…poate ca ea e singura forma de guvernamant care va readuce apele in matca lor, singura care ar putea salva Romania! Macar faceti o incercare, caci mai rau decat ne este nu ne poate face!

    1. Nu vreau sa fiu inteles gresit in legatura cu Constitutia din 1923: aceasta este, pana la o revizuire legala, constitutia legitima a tarii, nu cele care continua constitutia RSR. Nu trebuie uitat ca Regele Mihai amendase deja Constitutia prin decretul care dadea drept de vot femeilor, in 1945. Prevederile privind succesiunea aveau ratiunile lor in 1866 si au fost preluate in constitutia din 1923; in 1866, doar Marea Britanie permitea accesul femeilor la tron, in zilele noastre doar constitutia Belgiei nu permite succesiunea feminina. Lucrurile ar fi evoluat si in Romania,daca nu ar fi existat interludiul republicii sovietice, probabil spre reglementarea pe care a propus-o Majestatea Sa Regele in 2007.

    2. Principele Nicolae este urmatorul in linia de succesiune si e limpede ca Principesa Margareta vrea sa il pregateasca pentru a fi un bun Rege al Romaniei: sa cunoasca tara, sa cunoasca oamenii, sa cunoasca istoria.

  2. Un popor decapitat! Asa este perceput poporul roman, dupa ce marii oameni politici au fost exterminati in inchisorile regimului totalitar.
    Vor trece secole pana cand se vor forma oameni de calitate in Romania. Este necesara o « masa critica » de intelectuali formatori de opinie, cum afirma undeva Alina Mungiu. Pana atunci, sansele sa se reinstaureze monarhia sunt foarte mici.
    Unii au o ura incurabila fata de tot ce este frumos, elegant, inteligent, de bun gust, cultivat, educat, adica altfel decat ei insisi si ai lor. Va mai amintiti sloganele « noi muncim, noi nu gandim » sau « ei nu au mancat salam cu soia »?
    Traian Basescu s-a folosit de ignoranti pentru a ajunge la putere. Manipularea, masluirea voturilor, ipocrizia, coruptia sunt caile celor ca el!
    Vi-l puteti imagina pe Regele Mihai intr-o asemenea postura? Sau pe Principesa Margareta, o persoana atat de delicata si sincera? Ii citesti sentimentele pe fata. Este o minune a lumii, o minune a noastra!
    Imi doresc enorm sa vad Romania regat!
    Ma tem insa ca nu suntem decat o mana de monarhisti in tara aceasta.

    1. Suntem mai multi decat suntem lasati sa credem. Si oricum, istoria nu o fac masele ci o masa critica de oameni care sunt dispusi sa isi traiasca principiile.
      1. Cred ca putem chiar acum, in 2013 sau 2014, sa blocam orice initiativa de revizuire a asa-zisei constitutii: daca toti cei care cred in monarhie vor spune NU la referendum, nu se vor gasi 3 milioane care sa se oboseasca sa spuna da unei republici in care mai cred realmente doar cateva mii de oameni

    2. 2.Daca tot mestecam argumente de gen « sa se schimbe mentalitatile apoi poate veni monarhia » uita ca domnitorul Carol a venit intr-o tara supusa turcilor, cu o populatie 90% analfabeta si un sistem politic inca tributar mentalitatilor fanariote. A lasat o tara independenta, cu invatamant primar obligatoriu si licee remarcabile si cu un sistem politic democratic solid. Mentalitatile nu se schimba asteptand, ci gasind solutia potrivita. Si solutia care sa puna in evidenta atasamentul fata de valorile fundamentale. Cine sa mai creada un « formator de opinie » care nu actioneaza in apararea adevarului, pe motiv ca sunt multi care s-ar opune.Asa ca minciuna va castiga, si mentalitatile se vor schimba, dar in rau.

    3. Bine spui cand spui : « Unii au o ura incurabila fata de tot ce este frumos, elegant, inteligent, de bun gust, cultivat, educat, adica altfel decat ei insisi si ai lor. Va mai amintiti sloganele “noi muncim, noi nu gandim” sau “ei nu au mancat salam cu soia”?  »
      Putini inteleg ceea ce se petrece acum si prost este ca sunt in permanenta manipulati prin orice fel de mijloace mass-media , care sunt in puterea celor care se zbat sa ne mai predea inca odata Puterii sovietice, de parca nu am fost destul pedepsiti ! De multe ori ma izbesc de marea minciuna care se refera la Regele Mihai, mereu acuzat fara vina , de catre cei ce nu l-au perceput corect si care nu cunosc adevarul istoric…Dar noi trebuie sa luptam din greu cu aceste idei preconcepute si sa reusim sa-i convingem pe cei tineri , care-l resping fara sa stie ce resping!
      Poate ca Dumnezeu ne va fi alaturi si se va implini si minunea de a o avea pe Printesa Margareta regina, o regina pe care nu o prea meritam din cauza prostiei noastre incomensurabile…din cauza ca nu stim sa apreciem ceea ce e de bun-simt si de calitate!
      Si eu imi doresc sa vad Romania asa cum a fost pe vremea bunicilor mei, o Romanie infloritoare, stabila si fara dusmanii care s-o pandeasca din orice colt de lume!!!
      Asa sa ne ajute Dumnezeu!!!

    4. 3. Da, imi amintesc bine acele sloganuri. Fara resentiment. Si mai stiu ca foarte multi dintre cei care strigau atunci s-au intors ca Saul pe drumul Damascului, pentru ca nu au putut ocoli adevarul, a carui lumina nu se stinge. Problema e ca striga foarte tare cei care ar vrea sa profite inca de minciuna. Si striga pentru ca stiu ca sunt din ce in ce mai putini.

    5. Da, mi-l pot imagina pe Rege rusinandu-i pe cei nedemni si inspirandu-i pe cei onesti. Iar Principesa Margareta are intr-adevar o lumina in privire care are puterea de a transfigura realitatea. Frumusetea e in ochii celui care priveste. Si am mai scris aici despre o replica memorabila a viitoare regine: »romanii sunt generosi ». Asa i-a vazut. Si probabil ca asa sunt, in prezenta celei care a daruit ultimii 24 de ani tocmai romanilor aflati in situatii dificile. Prezenta ei ca purtatoare a Coroanei Romaniei ar schimba mult mentalitatile.

  3. Domnule doctor, am citit aprecierile dv cu privire la necesitatea monarhiei constitutionale in Romania. Felicitari, dati clasa mai tuturor pseudo-analistilor care « inunda » zi de zi platourile televiziunilor. Coordonez o miscare cetateneasca care drept scop lamurirea cit mai multor romani, de la cei care ocupa cele mai inalte functii in stat si pina la cei mai simpli ca Romania are nevoie vitala si urgenta de revenirea la monarhia constitutionala. Am elaborat proiectul unei noi Constitutii a Romaniei pe care l-am transmis Casei Regale, dar si tuturor partidelor politice reprezentate in Parlament. Proiectul nostru a fost apreciat in mod deosebit de membrii Familiei Regale, printr-un mesaj pe care am avut marea bucurie de a-l primi. Clasa politica in schimb, tergiverseaza punerea lui in discutia Parlamentului. Am citit solicitarea dv de a se repune in vigoare Constitutia din 1923 dar ca jurist specializat in dreptul constitutional va asigur ca acest lucru este imposibil. Cum ar fi ca la rapida si obligatoria ei revizuire, sa nu aiba dreptul de a vota la referendum femeile si tinerii su 21 de ani. Deci, este necesara o noua Constitutie, care sa stabileasca monarhia constitutional-parlamentara si sa dea putere de lege normelor dinastice stabilite de MS Regele Mihai I in anul 2007. Va salut cu caldura anuntidu-va ca miscarea noastra va declansa miscari de strada in sprijinul acestei Constitutii incepind cu data de 3 noiembrie, zi simbolica in care caseta cu inima Reginei Maria va fi transportata la Castelul Pelisor. Va asteptam alaturi de noi!

    1. Multumesc pentru aprecieri. Dreptul de vot al femeilor a fost totusi deja stabilit in 1946, conform Constitutiei din 1923. Constitutia din 1923 spunea explicit ca drepturile electorale ale femeilor vor fi stabilite prin legi speciale. Legea electorala din 1946 a rezolvat deja acest aspect, deci o eventuala revizuire pe acest punct nu ar fi necesara. Altminteri, sunt pentru o dezbatere ampla in societate pentru revenirea la monarhie. Cred totusi ca refacerea legitimitatii si continuitatii constitutionale este importanta, iar restabilirea, fie si pentru o zi, a Constitutiei din 1923, e importanta. Orice proiect nou ar trebui sa porneasca de la premisa ca nu o luam de la zero. A spune ca e atat de mult de modificat la Constitutia din 1923 incat e nevoie sa facem una nou-nouta nu mi se pare nici adevarat, nici practic.
      Toate cele bune.
      As vrea sa citesc si eu proiectul, daca se poate.

  4. Nu porneste de la 0, domnule doctor! In proiectul nostru, Constitutia din 1923, ultima sub imperiul careia a functionat monarhia constitutional-parlamentara in Romania , reprezinta punctul de plecare. Sigur, consideratii teoretice putm face! Ea a fost abrogata implicit prin adoptarea Constitutiei din 1938, validata prin referendum. Apoi, repusa principial in vigoare dupa 23 august 1944, dar fara un vot al Parlamentului urmat de referendum. Un act reparatoriu cu mare incarcatura simbolica, avind in vederke samavolnicia din 30 decembrie 1947, cei 42 de ani de dictatura pseudo-republicana, urmati de inca 25 de ani de experiment republican esuat ar fi binevenit. Totusi, un asemenea act presupune proceduri consumatoare de timp. Insusi MS Regele Mihai a dovedit un admirabil pragmatism atunci cind la30 decembrie 2007 a rugat Perlamentul in exercitiu la data cind natiunea romana isi va fi exprimat optiunea pentru monarhia constitutionala sa ia act de faptul ca Principesa Margareta este Custodele Coroanei Romaniei! Deci, va prelua deindata atributele Domniei, asa dupa cum si in prezent a preluat mai toate obligatiile de reprezentare a Casei Regale, avind in vedere virsta inaintata a Regelui Mihai. Va

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s