Cartea săptămânii (XIX)


uc— Ati indispus profund  delegatia  firmei prietene! Ati servit cafeaua cu niste formule care sugerau că  vorbiti  japoneza la  perfectie!

— Dar n-o vorbesc chiar asa de rău, Saito-san!

— Tăceti! Cu ce drept vă apărati? Domnul Omochi e foarte supărat pe dumneavoastră. Ati creat o ambiantă execrabilă  în sedinta  de azi-dimineată: cum ar mai fi putut partenerii  nostri să se simtă în sigurantă, cu o albă care le întelege limba? Începînd din momentul  ăsta, nu  mai  vorbiti  japoneza.  Am făcut ochii  mari.

— Poftim?

— Nu mai  stiti   japoneza.  E clar?

— Pai Yumimoto m-a angajat tocmai pentru că  stiam limba!

— Nu ma  interesează. Vă ordon sa nu mai  întelegeti  japoneza.

— Imposibil. Nimeni nu se poate supune unui astfel de ordin.

— Există întotdeauna un mijloc de a te supune. Asta ar trebui sa înteleagă creierele  occidentale.

Cu « uimire si cutremur » trebuie sa-i vorbească un samurai stapanului sau, atunci cand i se permite acest lucru. Stupeur et tremblements (Uimire si cutremur) descrie o « ciocnire a civilizatiilor » in arena unei corporatii japoneze. O carte pe care am citit-o cu uimire si fiori (de admiratie si de placere). Exista si un film (clip de prezentare – aici), dar nu prea are cum sa se apropie de frumusetea cartii.

2 réflexions sur “Cartea săptămânii (XIX)

  1. Am citit acum câţiva ani o carte care m-a uimit şi impresionat, tot o experienţă trăită în Japonia. Era povestea unei tinere care lucrează un an într-o corporaţie şi cat de greu se integrează; pentru că legal nu o puteau da afară, a ajuns să fie pusă să facă tot felul de activităţi, unele chiar ridicole, cum ar fi ca în fiecare zi să mute ziua din calendarele din firmă. Scrisă cu foarte mult umor, descria nişte aspecte crâncene mai ales despre modul în care erau tratate femeile în cadrul firmei, cele care aveau aspiraţii şi doreau să avanseze. Din păcate am uitat cum se numea cartea, aţi citit-o cumva? Aş vrea să o recitesc…
    Numai bine!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s