Tulburarile mintale sunt frecvente
În cifre rotunde globale, o persoană din 12 suferă în acest moment de o tulburare mintală, o persoană din 4 va prezenta o tulburare mintală de-a lungul vieţii.
Tulburarile mintale sunt dizabilitante
Cinci dintre primele zece cauze de dizabilitate sunt de natură psihiatrică. Este vorba despre:
- depresie,
- abuzul de alcool,
- tulburarea afectivă bipolară,
- schizofrenie,
- tulburarea obsesiv-compulsivă.
Tulburarile mintale sunt tratabile
Ideea incurabilităţii tulburarilor mintale este una foarte răspândită, dar conţine prea puţin adevăr.
Pentru schizofrenie, o tulburare severă (şi care este probabil prototipul bolii psihice în mintea omului obişnuit), cifrele sunt următoarele : cu tratament clasic, 20% dintre pacienţi prezintă un singur episod psihotic, 35% au mai multe episoade, dar cu perioade lungi de remisiune completă, 35% necesită îngrijire continuă, dar nu spitalizare continuă, şi doar 10% nu răspund la tratament.
In legătură cu eficienţa tratamentelor, dau un singur exemplu: studii recente au arătat că medicamentele antidepresive au o eficienţă superioară antihipertensivelor.
E complicat să trăieşti fără « endorfine » iar atunci când propriul corp nu mai poate acoperi nevoia o luăm rzna şi le căutăm în altă parte. Unii reuşesc, alţii nu şi de aici e doar un pas până la depresii, instabilitate psihică şi altele şi mai şi… Suntem rupţi de viaţa din jurul nostru, trăim în oraşe înconjuraţi de beton, asfalt si miros de eşapament. Ne bucurăm prea rar de natură… sursa vieţii.
Cum mai este cu antipsihiatria?
pe mine m-a intristat rau filmuletul de sus
http://www.cafegradiva.ro/2012/02/antipsihiatria-la-ce-bun.html
un raspuns bunicel
http://librarie.carturesti.ro/la-ce-e-bun-un-psihiatru-293587
trebuie sa citesc cartea asta 🙂
pare interesanta