Bookfest fără zarve


Linistit. Anonim. Relaxat. Poate prea relaxat.

In ultima zi, o lansare a unei carti atipice: Jung îndragostit de suflet, de Lavinia Bârlogeanu. In unsprezece parti cu titluri din alt(e) veac(uri):

1. Nasterea sinelui: o gnoza pentru contemporani 2. Cine decide in stapanirea cui cade omul 3. Erou pe calea Sinelui … 6. Dumnezeu, una dintre experientele cele mai sigure 7. Drumul catre Dumnezeu trece, inevitabil, pe la diavol … 11. Destin si vis

Nu impartasesc entuziasmul autoarei pentru Cartea Rosie (definita de Lavinia Bârlogeanu ca « o autentica autobiografie spirituala » a lui C.G. Jung ), dar cartea merita citita cu atentie, atat pentru partea de studiu al ideilor jungiene, cat si pentru formularile uneori memorabile ale autoarei. Iata una foarte curajoasa si fin oximoronica, care este parte a manifestului pus in loc de incheiere:

Viata autentica se traieste in ambiguitate

 

3 réflexions sur “Bookfest fără zarve

    1. asocierea a doua cuvinte aparent contradictorii

      In cazul nostru autentic = ambiguu ar implica, teoretic, adevarat = neclar, ceea ce ar fi o contradictie. Varianta cealalta, « Viata este ambigua, deci inautentica » nu ar pune probleme de logica, ar avea, cum s-ar spune o validitate superficiala. Autoarea are curajul sa mearga pe drumul lui Jung, al unei autenticitati mai profunde, profund ambigua.

  1. Multumesc !
    Se pare ca , cu cat este mai ambigua , cu atat este mai autentica . Poate , mai avem de invatat …

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s