Flori, fete, filme si povesti (4)


Godinton House & Gardens1. Floarea zilei este narcisa. Care a devenit in mod definitiv obiect poetic odata cu « poetii lacurilor ».

I wandered lonely as a cloud/ That floats on high o’er vales and hills,/ When all at once I saw a crowd,/ A host, of golden daffodils;/ Beside the lake, beneath the trees,/ Fluttering and dancing in the breeze. (William Wordsworth – I Wandered Lonely as a Cloud)

Legatura cu ziua (14 iulie) e interesanta. William Wordsworth descopera poezia acestui tip de peisaj dupa o calatorie in Elvetia si Franta; ajunge la Paris in iulie 1790 si participa la prima sarbatorire a zilei de 14 iulie.  Franta era monarhie constitutionala, regele Ludovic al XVI -lea semnase Constitutia, cele trei culori ale revolutiei simbolizau acum La France, la Loi, le Roi, poporul striga « Vive le Roi! », « Vive la liberté! », iar cand a aparut generalul LaFayette, eroul revolutiei americane, foarte multi au strigat si « Vive LaFayette! ». E interesant ca primele doua republici franceze nu au mai sarbatorit Caderea Bastiliei; prima data cand s-a strigat  « Vive la Republique » de 14 iulie a fost in 1880! (mai mult am scris aici).

Poza cu narcise este insa de la Godmersham Park.

2. Numele fetei este Elizabeth. Avea patru surori Jane, Mary, Lydia, Kitty. Jane se casatoreste cu Charles, Lydia se casatoreste cu George.

3. Filmul e intrebarea. A rulat la matineu.

4. « One half of the world cannot understand the pleasures of the other. » (Jane Austen – Emma)

54 réflexions sur “Flori, fete, filme si povesti (4)

  1. Personajele sunt din « Mandrie si prejudecata ». In « Mansfield Park », Jane Austen descrie scene si personaje din Godmersham Park. Se pare ca toate indiciile duc la un film ecranizat dupa unul din romanele lui Jane Austen. Insa nu imi amintesc sa fi aparut la matineu. Stiu ca ati postat intr-o vacanta ceva legat de autoare si Japonia..

  2. Luiza, argumentati cand dati un raspuns, pentru ca lasati impresia ca mergeti pe ghicite.
    Eu as fi foarte curioasa de ce v-ati gandit la King’s Speech, dar cu argumente.

  3. George al VI-lea este predecesorul Elisabetei a II-a. Elizabeth este numele fetei. Mary Ana, imi sfidati inteligenta afirmand ca merg pe ghicite. Daca nu aveam habar nu aveam ce cauta pe acest blog!

  4. Jocul acesta pare periculos… 🙂
    Aseara si eu am mizat pe ,,Discursul regelui ,, , pe ghicite , bineinteles…
    Sunt dezamagita ca s-a oprit schimbul de replici atat de repede si n-am aflat mai nimic …Tocmai cand jocul curgea atat de frumos …

    1. Gabi, eu cred ca trebuia sa jucam in echipa! Era mult mai frumos sa descoperim împreuna 🙂 . E un joc, nu concurs:)..

  5. Faptul ca ați menționat-o pe Margaret are legătura cu ASR Principesa mostenitoare Margareta a României si unul dintre filmele indicate de Dvs despre dumneai sau MS Regina Ana?

  6. Multumesc! hai sa ne incurajam reciproc! nu ma pricep nici eu prea bine.. sunt si eu pe aici sa descopar, sa invat.. 🙂

  7. Da. Ma incurca rau de tot narcisa. Am incercat s-o asociez cu Tara Galilor, dar tot nu-mi ies asocierile puse cap la cap. In plus, nu gasesc nicio explicatie pentru ultimul citat. Orice indiciu este binevenit.

      1. « Un homme et une femme » este varianta mea de răspuns.
        Argument: dacă femeia este jumătate din umanitate, bărbatul este cealaltă jumătate.

    1. Exista o legatura, intr-adevar cu galii, care reprezinta elementul etnic fondator atat in Irlanda cat si in Tara Galilor. Narcisa, floare nationala in Tara Galilor este si simbolul ambitiei feminine. Darcy McGuire poarta un prenume masculin si un nume regal irlandez. Nick Marshall este un narcis modern si poarta un nume care inseamna « cel care se ocupa de caii regelui » (caii pot fi si simboluri ale dorintei, masculine in principiu, dar filmul nostru – WWW – propune tocmai o inversare de roluri)

  8. Poate are legatura cu narcisismul sau cu efectul opiului fumat de un poet al lacurilor…
    Sau poate urmeaza alta poveste…

  9. Postarea dumneavoastră a fost făcută pe 14 iulie, ziua națională a Franței, deci m-am dus imediat cu gândul la un film francez din cadrul matineului, iar narcisa, în limbajul florilor personifică dorința arzătoare, pasiunea. Pledoarie încheiată, aștept cu interes verdictul.

    1. Ah, încă ceva: imediat vine concediul, dispoziția devine romantică, prin urmare și filmul era musai să fie unul romantic. 🙂

      1. câte femei și câți bărbați, totuși, nu s-or fi regăsit în filmul acesta…
        asta e, mi-am încercat norocul… 🙂

      1. Aoleu, mai ceva ca la olimpiada. 🙂 Nu stiu, atunci.
        Sapte pasi in retragere, cu gratie.

  10. 4. “It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.”(Jane Austen – Pride and Prejudice)
    In fraza de mai sus se afla unul dintre cuvintele care formeaza titlul filmului.

  11. Elisabeta a II-a s-a nascut la 21 aprilie 1926, dar ziua ei de nastere este sarbatorita oficial in a doua sambata a lunii iunie, pentru ca vremea este mai frumoasa. Atunci, se trag 21 de salve de tun si regina primeste un buchet de narcise galbene.

  12. E clar ! N-am facut legatura cu indiciile , dar cei 9 pasi -matematica pura – imi arata ca e ce-am zis !
    Haideti cu argumentele , ca suntem aproape !( Argumentul forte ar fi ca va pasioneaza femeia )

  13. 1. Narcisa trimitea la Nick Marshall, un Narcis modern.
    2. Elizabeth Bennet (Mandrie si prejudecata) se casatoreste cu Mr. Darcy. Darcy McGuire este personajul principal feminin din What Women Want.
    3. Citatul din Emma vorbeste despre dorintele neintelese ale femeilor (dar, atentie!, nu e vorba doar despre neintelegerea din partea barbatilor – romanul ilustreaza, chiar prin evolutia personalului principal, ca si femeilor le ia un timp pana sa-si inteleaga cu adevarat dorintele).

  14. sau…
    1. Narcisa trimite la Jane Austen si Godmersham Park, modelul pentru Mansfield Park. In Mansfield Park gasiti urmatoarea fraza “None but a woman can teach the science of herself.” Avem aici un indiciu si un cuvant din titlu.
    2. Darcy este un nume masculin, purtat si de eroina din WWW. Tot in Mandrie si prejudecata exista fraza “It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.” care da inca un indiciu si inca un cuvant din titlu.
    3. In citatul din Emma e vorba despte « ce » vor femeile (intelegere) si avem si al treilea cuvant din titlu.
    4. toate cele trei indicii se leaga de Jane Austen. In limbajul englezesc al florilor « daffodil » se traduce prin « ambitie feminina »

    1. « Doar o femeie poate preda stiinta despre ea insasi » (Mansfield Park)
      « Este un adevar universal recunoscut ca un burlac aflat in posesia unei bune averi trebuie sa-si doreasca o femeie » (Mandrie si prejudecata)
      « Jumatate din lume nu poate intelege placerile celeilalte jumatati » (Emma)

  15. Se pare ca episodul asta a fost pe ‘impresie artistică’. Ma refer la analiza literară , pe care dacă nu ai citit Jane Austen in English este imposibil sa o faci.

      1. Sincer, nu mi s-a părut așa profund filmul. Îl voi revedea cu alți ochi acum:) Tot ce se poate sa nu il mai vad doar o comedie romantica.. Din cele 29 de posibilitati cel mai tare m-a impresionat Rain Man.

  16. Un film foarte bun pe care l-am vazut asta seara la cinematograf: The Best Offer, in care Geoffrey Rush, logopedul din The King’s Speech, face, in opinia mea, un rol excelent.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s