[Dar mai lunga a fost durerea]


Ţării mele şi Poporului meu,

Când veţi ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniştea mormântului.

Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără şi neştiutoare, însă foarte mândră de ţara mea de baştină, şi am îmbrăţişat o nouă naţionalitate m-am străduit să devin o bună Româncă. La început n-a fost uşor. Eram străină, într-o ţară străină, singură între străini. Dar prea puţini sunt aceia cari se reculeg să cugete cât de grea este calea pe care o Principesă străină trebuie s-o parcurgă ca să devie una cu noua ţară în care a fost chemată. Am devenit a voastră prin bucurie şi prin durere. Privind înapoi e greu de spus ce a fost mai mare: bucuria ori durerea? – cred că bucuria a fost mai mare, dar mai lungă a fost durerea.

Pe 18 iulie vor fi trecut trei sferturi de secol de la moartea Reginei Maria. Voi reproduce pe blogul Regatul României, testamentul acestei românce prin adoptie, a carei inima s-a deschis pentru a cuprinde o Românie buna, frumoasa si adevarata.

9 réflexions sur “[Dar mai lunga a fost durerea]

 1. Minunata scrisoare. Banuiesc ca e testamentul Reginei Maria, cea care a venit aici si si-a asumat rolul cu mandrie si responsabilitate, militand si sustinand cauza Romaniei, ca si cum ar fi fost acesta poporul ei dintotdeauna.

 2. Off topic: aveti cumva cunostinta de faptul ca Regina Maria a Romaniei, impreuna cu fiica sa Ileana, au aderat in 1926 la religia Bahai? Intreb asta pentru ca in concediul petrecut in Israel am vizitat Gradinile Bahai din Haifa, iar informandu-ma mai mult despre acest cult religios am dat si peste informatia potrvit careia Regina Maria ar fi fost o admiratoare si o sustinatoare a acestei religii.

  1. Da, informatia e corecta in ceea ce o priveste pe Regina Maria (despre Principesa Ileana nu stiu, dar nu as crede). A aderat la miscarea baha’i (care e o forma de sincretism religios) in anii 30, probabil. Situatia resligioasa in familia ei explica, intr-un fel, aceasta atractie: ea a fost botezata in religia anglicana, sotul ei era catolic, excomunicat si reprimit doar pe patul de moarte, iar copiii erau botezati in religia tarii sale adoptive, fiind ortodocsi.

   1. Reteaua Regina Maria nu e in niciun mod asociată oficial cu Familia Regală. Nu este furnizor al Casei Regale, iar Casa Regală nu patronează niciunul dintre programele Fundaţiei asociate cu reteau de clinici. Dl. Wargha Enayati clameaza ca ar fi avut acordul Familiei Regale pentru a-si denumi firma « Regina Maria »; adevărul este ca numele « Regina Maria » nu este marca protejata, asa ca putea să il ia oricum.
    Pe de altă parte, este adevărat că Regina Maria a fost o simpatizantă a religiei Baha’i

   2. In privinta prozelitismului, nu stiu ce sa zic. Dar atata vreme cat actul medical nu este conditionat, nu vad nicio problema. Libertatea de constiinta si religioasa implica si dreptul de a afirma public convingerile. Iar separarea biserica-stat nu poate fi invocata in cazul unei firme private.

 3. Multumesc frumos pentru lamuriri. Eram ferm convinsa ca exista o legatura intre Familia Regala si Fundatia Regina Maria a medicului iranian.
  Incerc sa ma dumiresc mai bine ce este cu religia asta (vremea din weekendul asta m-a facut nostalgica si m-a trimis direct la albumul de vacanta din Israel). In afara de niste date statistice, nu am inteles prea multe nici de la ghidul israelian, iar informatia de pe google ma ameteste. In plus, sunt curioasa sa inteleg ce-a atras-o pe Regina la aceasta religie. O explicatie ar putea fi starea sufleteasca prin care trecea cand Martha Root i-a adus cartea: « Ea mi-a oferit-o pentru că aflase că eram cuprinsă de mâhnire şi tristeţe… »

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s