Flori, fete, filme si povesti (6)


Aliénor d' Aquitaine, la reine médiévale qui a encouragé la lecture et les arts1. – 2. In tabloul alaturat este reprezentata ca regina a Angliei. Dar a fost mai inainte regina a Frantei, sotia lui Ludovic al VII-lea, primul din spita Capetienilor care a ales ca semn regal floarea de crin. Se numea Cealalta Aenor, pentru a fi, in acelasi timp, deosebita si legata de  mama sa, Aenor.  Si-a insotit primul barbat in Cruciada a II-a si a fost inspiratoarea fiului sau pentru plecarea in a treia. Pe vestmantul sau mai apare o floare care se cheama in limba ei materna, iniesta (asemanarea cu numele unui jucator de la FC Barcelona nu e intamplatoare).

3. Filmul nu este Becket, cu Richard Burton, Peter O’Toole (desi are legatura cu al doilea sot al doamnei despre care am vorbit), ci Leul in iarna, cu Peter O’Toole si Katharine Hepburn (dupa o piesa de James Goldman care a fost jucata si la Teatrul National din Bucuresti, intr-o versiune tradusa si adaptata de Petre Bokor – o puteti vedea aici si aici).faun

4. Cum se numeste cartea? Supranumele celor patru eroi principali sunt cel Măreţ, cea Blândă, cel Drept, cea Vitează.

33 réflexions sur “Flori, fete, filme si povesti (6)

  1. Cartea se numeste « Leul, vrajitoarea si dulapul » de C.S. Lewis.
    Dar, pentru ca am fost acuzata data trecuta ca trisez, nu am sa mai dezvolt de data aceasta asocierile.

  2. Am sa spun, totusi, una dintre asocierile mele.

    In filmul LEUL IN IARNA, Regele Henry al-II-lea urmeaza sa aleaga un succesor la tron dintre cei trei fii ai sai: John, Geoffrey sau Richard, acesta din urma fiind cunoscut si sub numele Richard-Inima de LEU. Henry doreste sa faca cunoscut numele urmasului la tron in cadrul unei petreceri de Craciun (IARNA). In cartea “Leul, vrajitoarea si dulapul”, cei patru frati Lucy, Edmund, Peter si Susan, trimisi de mama lor, la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, in casa profesorului Kirke pentru a fi protejati impotriva bombardamentelor nemtesti, patrund printr-un dulap al timpului in lumea magica a Narniei, dominata de o IARNA perpetua. Adevaratul rege al Narniei, LEUL Aslan (aslan inseamna chiar leu in limba turca ), fusese alungat de Vrajitoarea cea Alba, care teroriza intreg tinutul cu ajutorul magiei.

      1. Fata: Eleanor, in urma anularii casatoriei cu Ludovic al VII -lea al Frantei, se recasatoreste cu Henry al II-lea al Angliei.
        Floarea, crinul, cred ca este un simbol, o emblema, legata de Irlanda, locul de nastere al scriitorului C.S. Lewis. Dar este doar o intuitie, fara argumente. Astept si alte pareri.

  3. Mary Ana ,
    scrie , te roog , pe blog … doar asa are farmec jocul…
    Azi nu joc , ma depaseste subiectul , dar voi urmari cu interes . Multumesc !

  4. In legatura cu scriitorul C.S. Lewis, imi permit sa recomand si eu un film minunat, Shadowlands, despre relatia de iubire dintre poeta americana, Joy Davidman, si apreciatul profesor de literatura de la Universitatea Oxford.
    Filmul poate vizionat online aici http://filmehd.net/shadowlands-taramul-umbrelor-1993.html
    De asemenea, o alta carte a lui C.S. Lewis care merita atentia este « Crestinismul redus la esente ».

    Pentru ca voi fi plecata in vacanta doua saptamani si voi fi departe de mediul online, as vrea va urez o vara placuta si relaxanta!

  5. Multumesc frumos si eu.

    In cazul in care nu mai sunt si alte comentarii, ne dezlegati, totusi, misterul in legatura cu floarea si fata?

  6. Fata este Alienor de Aquitania. La 1130, cand Alienor devine mostenitoarea ducatului, acesta era cel mai vast si mai bogat domeniu feudal al timpului. Ducii de Aquitania erau nominal vasali regelui Frantei, dar erau de fapt mai puternici decat acesta.

  7. La 8 ani era cea mai bogata mostenitoare din Europa, la 15 ani de casatorea (la Bordeaux, pe domeniul sau!) intr-o ceremonie somptuoasa, cu mostenitorul tronului Frantei, Florus Louis (care avea acest prim nume atipic pentru ca se nascuse al doilea, deci nu era destinat sa preia regatul; asa ca s-a afirmat ca savant; fratele sau mai mare moare intr-un accident de vanatoare si ceea ce fusese pregatit pentru acesta – fata si ducatul Aquitaniei – ii revine pe neasteptate lui).

  8. Florus Louis se pronunta in occitana (limba vorbita, cantata (si scrisa!) in Aquitania – cea mai la moda limba poetica a vremii) Flor Loys (citeste Lys cu un i lung). Florus Louis isi alesese ca sigiliu floarea de crin (Fleur de Lys), pe care poetii curtii (occitani, desigur!) au asociat-o imediat numelui sau – floarea lui Louis = Fleur de Loys.

  9. Abia ajung la Paris tinerii casatoriti si regele Ludovic al VI-lea moare. Florus Louis devine Ludovic al VII-lea, Alienor devine Regina a Frantei, dar Ludovic nu devine Duce al Aquitaniei: contractul nuptial prevedea ca doar un mostenitor de sex masculin, la 15 ani (varsta majoratului nobililor), nascut din aceasta casatorie va purta ambele titluri; pana atunci Alienor e stapana unica a ducatului Aquitaniei.
    Intre timp, florile de crin apar pe steagurile regale, pe tapiserii, pe vestmintele regale. Alienor va fi purtat asemenea vestminte pana pe la 30 de ani.

  10. A purtat asadar crinii deveniti pentru prima data simbolul Regatului Frantei, si a purtat pentru pe piept leul auriu pe fond rosu, devenit pentru prima data stema regala engleza in timpul lui Henric al II-lea sotul sau de-al doilea.

  11. Alienor avut o viata tumultuoasa: casatorita la 15 ani, plecata in cruciada la 25, despartita prima data la 27 (prin anularea casatoriei – divort nu exista pe atunci!) recasatorita (de fapt, fiindca nunta anterioara fusese anulata – deci nu existase, era considerata tot prima casatorie) cu acelasi Louis 2 ani mai tarziu de catre insusi papa, la 30 se desparte definitiv (tot prin anulare, desi nascuse doua fete!); ea isi alege cel de-al doilea sot, negociind cu viitorul socru; devine regina a Angliei la 32 de ani. In urmatorii 12 ani naste 4 fii (3 vor fi regi) si 3 fiice. La 50 de ani sprijina revolta fiilor sai impotriva lui Henric sotul sau. Pierde si este inchisa pentru urmatorii 15 ani. Este eliberata de fiul sau preferat Richard supranumit Inima de leu, devenit regele Angliei. Va fi regenta pe perioada cruciadei si apoi se va lupta pentru eliberarea din captivitate a lui Richard. Se retrage la manastire dar nu sta mult timp linistita – il ajuta pe Ioan,cel mai mic fiu sa dobandeasca tronul (e vorba de Ioan cel fara de tara, care a semnat Magna Charta si o marita pe una dintre nepoatele sale cu, Blanche de Castille cu fiul fostului sau sot! (asadar Ludovic al VIII-lea afost, pana la urma, stranepotul ei!)

  12. Cand am fost in Languedoc mi-a parut rau ca nu am ajuns si la Fontevraud, locul unde, alaturi de Alienor sunt inmormantati doi dintre regii notabili ai Angliei – Richard Inima-de-Leu si Henric al II-lea Leul.

  13. Interesanta poveste! Multumim.
    Care este personajul feminin din istorie pe care il admirati cel mai mult?
    Pe mine m-a fascinat Sissi, Imparateasa Austriei.

    1. Alienor m-a fascinat din prima clipa cand am aflat de existenta ei, acum 23 de ani, din cartea scrisa de Regine Pernoud in 1966.
      De admirat o admir cel mai mult pe Regina Maria a Romaniei. Sissi e un personaj legendar, dar nu pot sa nu observ ca a jucat (involuntar) un rol nefavorabil emanciparii politice a romanilor din Transilvania, prin sprijinirea pretentiilor politice ale magnatilor unguri (a jucat un rol minor, dar nu neglijabil, in succesul tratativelor prin care s-a instaurat sistemul dualist austro-ungar in 1867.

  14. Asadar, Alienor a fost casatorita cu Leul, si a fost prima regina care a purtat florile de crin si leul auriu. Leul ar fi indiciul comun pentru primele doua puncte. La urmatoarele ati identificat excelent asocierile.

  15. Referirea la Iniesta, jucatorul clubului catalan Barcelona, ajuta la identificarea personajelor: Alienor de Aquitania (catalana fiind o varianta a limbii occitane) si Henric al II-lea Plantagenet (Planta genista in latina, numele unui arbust mediteranean ale carui flori galbene le purta Henric la palarie; in catalana/occitana i se zice iniesta)

  16. Atat in Becket cat si in Leul in iarna joaca Peter O’Toole. Blazonul familiei regale irlandeze O’Toole (secolele X-XII) era un leu alb pe scut rosu. Episcopul de Dublin Lawrence O’Toole a condus rezistenta irlandeza in fata invaziei anglo-normande (oamenii lui Henric II Leul (cel auriu!))

  17. Povestiti formidabil. Intr-una dintre caracterizari, spuneati despre dumneavoastra: « Am noroc de prieteni buni ».
    Cred ca si prietenii dumneavoastra pot spune ca sunt norocosi sa va aiba ca prieten. Mi-ar placea sa va ascult « live ». Stiu ca sunteti un bun ascultator, dar cred ca sunteti si un povestitor cu har si charm.

  18. Cu mare drag, Gabi! Ma bucur mult ca ti-a placut!
    Si « Cronicile din Narnia » ale lui C.S. Lewis sunt minunate. Poate le vei citi intr-o zi.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s