Vaca sacra si restauratia asiriana


V-am spus ca sunt in cautare de republicani cu argumente. Se parea ca-i voi gasi in emisiunea « Intre bine si rau » de la TVR, moderata de Liviu Mihaiu. In 12 noiembrie 2013, tema in dezbatere a fost « Republica sau monarhie? ».

S-au infruntat doua echipe de cate trei: Petre Roman – Vasile Dâncu – Florin Iaru (republicani) contra Călin Popescu-Tăriceanu – Theodor Paleologu – Stelian Tănase (monarhisti).

N-a fost sa fie. Petre Roman a batut campii si nu a produs niciun argument pentru republica. Vasile Dâncu a propus un argument hilar: noi nu am fi avut republica adevarata in ultimii 23 de ani; republica este inca in stadiul de proiect si de aceea ne place (!!!).

Moderatorul ii invita sa comenteze argumentul numit « loteria nasterii » (un argument clasic republican). Niciunul dintre republicanii din platou nu accepta provocarea. Am comentat pe larg aceasta secventa in articolul Loteria  presedintilor (aici)

Domnul Florin Iaru e singurul care a incercat sa aduca argumente. In ordine:

1. Nu ne putem intoarce in timp. Ca daca ne apucam sa ne intoarcem in trecut, de ce sa nu refacem imperiul asirian? Pentru ca nu mai exista asirieni, zic eu. Dar români mai exista? Daca mai exista, s-ar putea sa-si vrea tara inapoi. Doar casele (ruinate) si pamanturile (pârloage) se pot da inapoi? Tara si coroana ei nu?

2. Republica e falimentara (aici a fost unanimitate in sala!), dar de vina sunt legile strambe. De acord. Dar republica nu ar fi existat daca am fi plecat de la legalitate si legitimitate: adica sa fi repus in vigoare, inca din decembrie 1989, Constitutia din 1923, niciodata abrogata cu forme legale.

3. Monarhia nu salveaza Romania. Zice domnul Iaru ca s-a dovedit ca nu exista om providential si ca avem nevoie de institutii. Eu cred ca tocmai una dintre institutiile republicane, presedintia, este asaltata de periodic, in campanii electorale mesianice sau apocaliptice, de zeci de pretinsi salvatori. Alesii au demonstrat, cu varf si indesat, ca sunt vanzatori de iluzii.  Monarhia nu salveaza România. Monarhia serveste România. Si este o institutie credibila. Spre deosebire de presedintie.

4. Argumentul vacii sacre. E vorba de povestea trista a unei vaci care face tuberculoza, iar taranul nemilos vrea sa-si ia alta vaca (detalii aici)

3 réflexions sur “Vaca sacra si restauratia asiriana

  1. Domnul Tariceanu, batându-se mereu în piept cu lozica: « Noi suntem alesii neamului » desi partidul ‘mnealui avia a trecut de pragul electoral, se apuca sa introduca o lege conferind Casei Regale statulul fostilor sefi de stat,inclusiv privilegiile acestora (80% din salariul presedintelui, casa de la RAPPS, SPP la poarta si altele) plus Palatul Elisabeta pe 49 de ani si 20 de servitori cu functii înalte platite tot de stat, adica de contribuabili.
    Este bine, doar am reparat si dotat toate spitalele, scolile, am terminat pâna si catedrala, somerii au disparut, pensionarii au pensii babane, ehei, avem bani si nu stim ce sa facem cu ei…
    Din câte stiu eu, nici macar în monarhiile autentice, nu se da bani din bugetul public altor membri ai familiei regale decât regii si copiii acestora. Sigur, restul familiei este întretinuta pe ascuns de familia regala, toata lumea stie asta.
    În republici n-am auzit de o astfel de tâmpenie.
    Tariceanu face un mare deserviciu casei regale – care, pe timp scurt, va câstiga niste bani, dar va pierde în timp toata simpatia, mai ales a nehotarâtilor.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s