Peştişorul de aur şi cele 4 frici


Ştiţi că, de fapt, peştişorul de aur i-a îndeplinit pescarului 4 dorinţe, nu 3? Numai că îndeplinirea celei de-a patra a anulat efectele celei de-a treia, care, la rândul ei, anulase efectele primelor doua dorinţe. Dacă ne uităm şi mai bine vedem că doar ultima (a patra, bonus de la peştişor!) e dorinţa pescarului, celelalte sunt dorinţele nevestei.

… restul poveştii cu cele 4 frici (de eşec, de abandon, de succes, de frică) – aici

11 réflexions sur “Peştişorul de aur şi cele 4 frici

 1. Cum este cu fricile astea? Ne nastem cu vreo frica sau le dobandim si dezvoltam pe parcursul existentei? Care este cea mai des intalnita frica la oameni?

  1. « Dar ceea ce ma intriga pe mine si mai mult e transformarea pestisorului de aur dintr-o fiinta fragila carea are nevoie de protectie, intr-un aspru judecator in fata caruia pescarul vine din ce in ce mai umil cu rugamintile sale. Va suna cunoscut? »
   M-am gândit la tirania dorinţelor. Iar ca alegorie, m-am gândit laun politică: promisiuni electorale linguşitoare urmate de dispret pentru cei care i-au ales atunci cand ajung din nou la apa mare.

   1. Frumoasa imagine!
    Care ar putea fi morala: « Sa nu renunti la ceea ce ai pentru ceea ce crezi ca ai putea avea… » ?!

 2. O fi fost nevasta-sa femeie lacoma si certareata, dar nici pescarul nu-mi placu catusi de putin…biet pauper, slab caracter…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s