… al Dunării … nealbastre.
Dacă vrei o oază de spaţiu-timp liniştit, la 20 de kilometri la sud de Giurgiu poti gasi una: zona parcului natural Rusenski Lom. Râul Lom nu e nici verde, nici albastru, nici în vreo altă culoare « poetică ». E mâlos. E locul în care poţi înţelege că frumuseţea se hrăneşte din ape tulburi. Libelule cu aripi in mărimi exagerate şi culori intense, flori variind modelele, copaci cu umbră densă, fluturi leneşi şi bătători la ochi (parcă ar fi într-un armistiţiu de 1000 de ani cu păsările care cântă toată ziua). Iar noaptea – licurici (pentru conformitate cu adevărul trebuie spus că sunt şi destui ţânţari).
Am stat într-o casă chiar pe malul Lomului Negru (de fapt, maro), dar ceea ce vedeam de pe terasă era linia sălciilor şi peretele canionului. Canionul e spectaculos mai ales privit de departe. Sunt lucruri de văzut şi de făcut şi pentru amatorii de istorie (cetatea Cerven, mânastirile rupestre de la Ivanovo) şi pentru pasionatii de drumeţii în natură şi pentru pescari şi pentru cei care cauta locuri de pelerinaj (Mânăstirea Basarabovo a fost locul de vieţuire a Sf. Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, şi se pare că a fost ctitorită de Basarab I).
Au fost nişte zile reale, adevărate, prezente, in care lumea se vedea parcă prin transparenţa Sfântului Duh.
Cu adevarat frumos ! Multumim ca impartasiti cu noi trairi atat de personale !
🙂 multumim ca(ne)zambiti atat de … !
Un loc deosebit,despre care le spun mereu turistilor (cu toate ca nici eu nu l-am vizitat!), neglijat in opinia mea, dar care este la indemana tuturor , pentru ca e foarte aproape de Bucuresti!
Foarte frumos locul si articolul domnule doctor.
Mirifice fotografii, minunata descriere! Se simte ca v-au placut locurile si ca v-ati simtit bine.
Pana acum, n-am pus piciorul pe la vecinii nostri bulgari, dar se pare ca au multe locuri frumoase care merita descoperite. Ma tot framanta gandul ca n-am ajuns sa vad nici macar Balcic-ul, pentru gradinile si castelul Reginei Maria…
Am mers de multe ori in Bulgaria si probabil voi mai merge. Balcic, Gabrovo, Bojenţi, Nesebar, Sozopol, Kazanlîk, Bansko, Loveci, Arbanasi, Veliko Tîrnovo sunt locuri in care am fost si pe care le recomand cu căldură. Cât despre conacul reginei (« castel » e oarecum nepotrivit pentru acest cuib al linistii) – as merge uneori doar sa stau o dupa amiaza acolo, in gradina.
Sa-nteleg ca sunt locuri care v-au placut mult, daca doriti sa le revedeti. De obicei, nu-mi place sa vad de doua ori acelasi loc (pe de o parte, din dorinta de a vedea mereu ceva nou, pe de alta parte, din lipsa de timp – concediu scurt). As face exceptie doar pentru Italia. Dupa parerea mea, Italia este o destinatie de vacanta care le combina pe toate: cultura, bucatarie de calitate, oameni calzi, atmosfera relaxanta, istorie, munti, plaje imbietoare, orase spectaculoase. Nu m-as plicitisi niciodata acolo, desi poate este, uneori, enervant sa te lovesti la fiecare pas de cate un roman: la restaurant, pe strada, in parcurile de distractie, etc. Dar pe romani ii intalnesti peste tot. M-am intors recent din Germania si am dat peste un bucatar roman la hotel. Avantajul a fost ca am mancat mai mult si mai bine 🙂
Pot sa indraznesc sa va intreb care este destinatia dvs. preferata de vacanta? Un loc anume, o tara anume…
Tari: Portugalia, Italia, Bulgaria
Regiuni: Languedoc, Insulele Canare, Delta Dunării
Oraşe: Lisabona, Barcelona, Utrecht
Mâncare: Grecia, Italia, Bulgaria
Oameni primitori: Bulgaria, Portugalia, Muntenegru
Locuri în inimă: St. Guillaume-le-Desert, Cascais, Marienbad
Oraşe noaptea: Praga, Budapesta, Amsterdam
Plaje relaxante: Nesebar, Carcavelos, Sf. Gheorghe
Dimineti in oras: Belem (Lisabona), Passeig Colon (Barcelona), Parcul Regal din Varşovia
Si multe altele…Nu ma pot hotarî… Lumea e frumoasa…
Multumesc. Ma bucur sa vad ca Italia este printre preferate. Asa este, lumea este frumoasa!