Hitler era vegetarian…


… şi iubitor de animale.

E un bun contraexemplu la teoria ca « suntem ceea ce mâncăm ».

Dar am adus vorba despre asta mai ales pentru ca se intampla din ce in ce mai des ca vegetarienii si promotorii drepturilor animalelor să deducă superiorităti sau inferioritati morale pe baza criteriului consumului de carne.

Am citit un articol a cărui idee principală era că nazismul s-ar fi inspirat din industria de procesare a cărnii  în oraganizarea exterminării evreilor. Iar concluzia (explicită, nu doar implicită!) era că omnivorii sunt moralmente comparabili cu Hitler.

Argumentul e fals. Hitler era vegetarian şi era vegetarian tocmai pentru că avea oroare de suferinta animalelor. Cu oamenii, lucrurile stateau exact pe dos: putea să ordone fara să clipească moartea a zeci de milioane.

Primul stat în care a existat o lege care proteja efectiv animalele (inclusiv cu pedepse privative de libertate – a se citi lagăr – pentru oameni) a fost Germania nazistă. Acelaşi stat care a abrogat orice garanţii juridice pentru milioane de oameni.

Nu suntem ceea ce mâncăm.

3 réflexions sur “Hitler era vegetarian…

  1. Depinde ce punem după verbul  » a fi ». Dacă punem adjectivul « sănătos », atunci ceea ce pui în gură ar trebui să fie o decizie personală, luată în cunoştinţă de cauză (cât mai multă informaţie şi discernământ), bazată pe o evaluare a stării de sănătate (analize medicale, ce alimente îmi dau o stare de bine sau de rău) şi pe care nu ai, prin urmare, de ce să o justifici în faţa altcuiva, cu atât mai puţin să o impui altora. Dacă punem « superior », situaţia se schimbă şi începe să miroasă a ego flasc şi a logica şchioapă.
    Sunt, în schimb, de părere că felul CUM mâncăm, dar şi CÂT mâncăm, spune multe despre noi. O carte interesantă pe această temă este aceea a lui Geneen Roth – « Când mâncarea ţine loc de dragoste », o istorie personală a mâncatului compulsiv.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s