Gând de duminică (17)


toate

« Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos »

După mine, cea mai pertinentă definiţie a libertăţii. Dată de Paul din Tars, cetăţean roman, născut din părinţi evrei care îi puseseră numele Saul (= cel dorit).

Această definiţie a libertăţii apare în aceeaşi scrisoare către locuitorii Corintului în care cel convertit pe drumul Damascului face cea mai impresionantă descriere a iubirii adevărate. Şi tot acolo aflăm ce nu ne este de folos:

« De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. »

Dacă am dragoste, toate îmi sunt îngăduite. « Iubeşte şi fă ce vrei » zice şi Augustin, alt cetăţean roman care a preferat o cetăţenie mai înaltă şi o libertate mai largă, guvernată de iubirea adevărată. Cea pe care Paul din Tars o arată astfel:

1. rabdătoare, 2. binevoitoare, 3. empatică, 4. fără invidie5. fără orgoliu, 6. delicată, 7. modestă, 8. altruistă,  9. dreaptă, 10. nemânioasă, 11. nesuspicioasă,   12. plină de speranţă, 13. tenace.

În iubirea adevărată, libertatea este deplină. Iar marele folos al libertăţii este dobândirea darurilor iubirii.

6 réflexions sur “Gând de duminică (17)

  1. Foarte frumoase gânduri ! eu aș spune și 14-reciprocă. Adică ce bine ar fi să fie iubirea și reciprocă. Deși Jean-Luc-Marion spune că ”cel ce iubește găsește o asigurare absolută în iubire- nu asigurarea de a fi, nici de a fi iubit, ci aceea de a iubi, și o încercă în însăși absența reciprocității”.

  2. In iubire cred ca e nefiresc sa impunem conditia necesara si suficienta sau acel:,,daca si numai daca »din matematica.
    Ma gandesc la dragostea mamei fata de copiii ei care este neconditionata si nemarginita.
    Mai stiu din experienta din viata mea ca iubirea fata de partener nu poate fi estimata si ca ea exista sau nu exista!
    Cantar de masurat iubirea nu s-a inventat.

  3. ” Într-o fluidă și incertă înlănțuire ,ca râul căruia el îi este valul ,la fel să-ți urmărești zilele ,și de te vei vedea trecând ,așa cum pe alții îi vezi ,tăcerea o păstrează..”

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s