Un Solomon al zilelor noastre


« Avem cele zece porunci. In complementaritate cu ele, propun zece nevoi umane. Ele isi au radacinile in copilarie. Ar fi trebuit sa faca obiectul educatiei si invatarii, la toate varstele. Dar nu prea se intampla acest lucru. Poate ne aude cineva; acum, la acest moment al unui nou inceput. »

Iată care sunt cel zece nevoi umane relevante pentru educaţie pe care ni le propune profesorul Solomon Marcus:

 1. Nevoia de a da un sens vietii, la nivel elementar
 2. Nevoia de împrospătare
 3. Nevoia de întrebare şi mirare
 4. Nevoia de îndoială şi suspiciune
 5. Nevoia de greşeală şi eşec
 6. Nevoia de joc
 7. Nevoia de identitate
 8. Nevoia de omenesc şi omenie
 9. Nevoia de cultură
 10. Nevoia de transcendenţă

Iniţial voiam să citez câte o formulare memorabilă din fiecare paragraf. Problema e că textul abundă în formulări memorabile şi, în plus, ansamblul e mult mai frumos decât oricare dintre componente. Aşa că, dacă sunteţi curioşi, mergeţi direct la sursă (aici).

4 réflexions sur “Un Solomon al zilelor noastre

 1. Este super articolul ! Multumim ! Tocmai ce ma gândeam zilele astea la destin, la ceea ce ne este dat. Avem un destin istoric, unul geografic, unul genetic, de familie.Autorul le numeste identitati. Tot pe acolo. Ne nastem cu patru carti in mana, care ne sunt date, parintii nu noi ii alegem, nici locul si timpul in care ne nastem, nici genele nu le putem alege. Avem cartile, avem liberul arbitru. Dar daca avem patru carti proaste sa zicem, intrebarea este ce facem mai departe cu ele. Mai cerem o carte ? Zicem pas ? Schimbam jocul ? Schimbam partenerul de joc? Ne mai nastem o data ?

   1. Intreaba o Raza de Soare daca este frumoasa viata, si iti va raspunde ca da, viata este numai asa, frumoasa ! Am inteles, o sa incerc sa invat si bridge.

 2. Am citit fundamentarea fiecarei nevoi si m-am intors cu mintea la anii studentiei,cand domnul prof.(pe atunci conferentiar)Solomon Marcus tinea pe langa cursul de analiza matem.si nepretuite lectii de viata!Sunt fericita ca am fost in aceleasi aule universitare cu mari genii ale neamului romanesc!Mi-au fost profesori: Mihoc,Miron Niculescu,Holingher,Moisil,Nae Teodorescu,Vranceanu si multi altii!Tuturor le multumesc si le port o pioasa amintire!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s