Hexagonul normalităţii


S-ar putea ca schizofrenia să nu fie o (singură) boală. De-a lungul ultimului secol am înghesuit în acest diagnostic toate antitezele normalităţii ideale. Daca ar fi să desenez geometric domeniul normalităţii, figura rezultată ar fi un hexagon. Între laturile acestui hexagon (fragile linii Maginot, de altfel) mintea mea îşi mentine forma atunci când:

 • Fac diferenţa între real şi imaginar;
 • Ţin anxietatea sub control;
 • Am reacţii emotionale adecvate;
 • Dau un sens experienţelor proprii;
 • Am o imagine de sine stabilă;
 • Stabilesc şi menţin relaţii cu ceilalţi.

7 réflexions sur “Hexagonul normalităţii

  1. Imi recunosc emotiile, nu incerc sa le reprim.
   Imi verbalizez emotiile, nu astept sa izbucneasca sub forma unor comportamente (auto)distructive.
   Imi canalizez constructiv emotiile, nu le neg.
   Emotiile reprezinta sanse de adaptare. Gestionarea lor inadecvata duce la dezadaptare si boala.

  1. Hexagonul e o reprezentare pentru un posibil plan de actiune pentru mentinerea sanatatii mintale. ;ipsa sau deformarea unei laturi inseamna ca planul nu e sustenabil pe termen lung. Nu mintea e diforma ci planul de fitness al mintii e inadecvat.
   Multumesc pentru comentariu si va mai astept.

 1. Banuiam eu ca mintea poate sa fie ok chiar si-asa, lipsa dorintei, impotrivirea chiar la perspectiva e a lega sau a intretine relatii cu cei din jur tine mai degraba de ..exercitiu si intr-o oarecare masura de autocontrol emotional. Spun emotional pentru ca motivele pt.care facem asta sunt varii:
  – facem o triere in functie de sistemul propriu de valori,de exemplu nu pot lega prietenii cu mincinosi, sau oameni profund incarcerati in propriile interese. Cum asa suntem multi, e cam greu sa gasim altfel de specimene, care sa corespunda nevoilor noastre.
  – pe langa asta, nu putem lega prietenii cu oameni pe care-i consideram superiori noua – adica din frustrarea generata de lipsa increderii in propria persoana.
  – sau pur si simplu realitatea p[roprie ne este suficienta si nu avem nevoie de altceva. Adica ne-am creat zona de confort si …fereasca dumnezeu sa ne scoata ceva sau cineva de-acolo :))

  Rationamentele acestea sunt gresite, ultimul in cea mai mica masura. E cam greu sa ne mobilizam intru actiuni mai « sanatoase », cum ar fi socializarea.Caci omul fiind o fiinta sociala evident ca trebuie sa traiasca printre oameni si in afara relatiilor stabilite prin prisma jobului…

  1. Mintea se hraneste din emotii. A-ti putea citi emotiile e semnul cel mai sigur al unei minti coapte, innobilate (in sensul in care spunem despre strugurii folostiti pentru sampanie « cules tarziu, la innobilarea boabelor »). Cea mai buna scoala pentru asta e sa-mi las emotiile sa vada lumina in relatia cu celalalt.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s