« John:Hai să începem cu una uşoară… De ce se hotărăsc oamenii să se căsătorească?
Robin:Pentru că se iubesc.
John:Hai, fii serios!
Robin:Nu, chiar vorbesc serios.
John:Bine, poate-i chiar aşa, dar acest obicei al îndrăgostirii este foarte bizar. Dai peste nişte oameni obişnuiţi şi perfect raţionali, să zicem programatori sau contabili autorizaţi, şi cum stau ei şi tot programează şi calculează mulţumiţi, deodată văd pe cineva în cealaltă parte a unei încăperi aglomerate şi se gândesc: « Ah, acea persoană e făcută pentru mine, asa că aş face bine să-mi petrec restul vieţii cu ea ». Chestia asta se învecinează cu magia.
Robin:Poate ai prefera să se întâmple ca acum trei sute de ani, când parintii aranjau toate căsătoriile pe baza unor motive foarte raţionale cum ar fi pământurile, banii sau ascensiunea socială. Pe atunci toţi priveau îndrăgostirea ca fiind cea mai proastă fundaţie posibilă pentru căsătorie – de fapt, o reţetă pentru dezastru.
John:Da, Samuel Johnson spunea că toate căsătoriile ar trebui aranjate de Lordul Cancelar fără vreo legătură cu dorinţele părţilor implicate.
Robin: Ce voiam să subliniez e că in zilele noastre suntem liberi să ne căsătorim cu persoana pe care o iubim, aceea care poate cu adevărat să ne facă fericiţi.
John:Şi, desigur, avem cea mai mare rată a divorţului din istorie.[…] »
(Robin Skynner and John Cleese – Families And How To Survive Them)
Continuăm discuţia?
Cine e cu John (echipa albastră) şi cine îl susţine pe Robin (echipa roşie)?
Merg pe mana lui Robin.
Daca ar fi sa faci o analiza SWOT a pozitiei « all we need is love », cum ar arata?
(John mai are cel putin un as in maneca)
Nici cu John, nici cu Robin pentru ca nu înţeleg de ce se casătoresc oamenii.
Chiar dacă nu mă încadrez în echipa roşie, tot vă mulţumesc pentru piesa Thaliei. O ştiam de multă vreme, foarte frumoasă…
O carte care trateaza foarte frumos si bine documentat institutia casniciei este Si am spus da ( continuare la mananca, roaga-te, iubeste de Elisabeth Gilbert).
Da, iubire dar daca ar fi iubire pt un viitor preot ar fi un loz castigator. sunt verde:)
Încerc eu o analiză SWOT a unei relaţii de dragoste:
Strengths ( puncte tari): trăsăturile proprii fiecărui partener care le permit celor doi să îşi întărească relaţia: empatia, sinceritatea, generozitatea, umorul, altruismul, simţul responsabilităţii, spontaneitatea, tenacitatea, optimismul, încrederea în sine şi în celălalt, calmul, bunăvoinţa, compasiunea, etc.
Weaknesses (puncte slabe): toţi acei factori interiori care duc la sabotarea relaţiei ( temperament, orgoliu, lipsa de comunicare, insatisfacţie sexuală, incapacitatea de gestionare a emoţiilor, obiceiurile fiecăruia, neglijarea partenerului, îngâmfarea, lipsa de încredere în sine, gelozia, minciuna, etc.
Opportunities (oportunităţi): toţi factorii exteriori de care cei doi se pot folosi spre beneficiul relaţiei: mediul în care traiesc, părinţi, prieteni, obstacole depăşite împreună, vacanţe, etc.
Threats (ameninţări): toţi acei factori exteriori care au un impact negativ asupra relaţiei: lipsa banilor, probleme de sănătate, persoane care încearcă să îi despartă ( părinţi, prieteni, alţi bărbati/alte femei), rutina.
Toată libertatea să mă corectaţi! 🙂
Şi poate primesc un bonus la fel de frumos ca cel daruit ieri echipei sentimentale…Dacă îl merit, desigur. 🙂
Tariile noastre sunt si slabiciunile noastre. Tariile unei relatii nu coincid cu trasaturile noastre « tari ».
Daca ma uit bine pe SWOT-ul facut de dumneavoastra ati adus argumente destul de puternice pentru echipa albastra. Bonusul ar putea fi « Un baiser, s’il vous plait », pe care l-am vazut aseara pe Procinema.
Compris! 🙂 Albastra sa fiu atunci…
Pare un bonus provocator. Ma voi pronunta dupa vizionare. Multumesc pentru replica, iar Clarei pentru votul de incredere!
sunt convinsa ca il meriti, il asteptam:)
Este totusi adevarat faptul ca putem iubi pe cineva, dar nu ne putem casatori cu acea persoana pt ca analizand viitorea casnicie constatam ca sunt mai multe puncte slabe decat tari.
p.s. nu cred ca echipa rosie este cea sentimentala, pt ca de fapt iubirea se poate baza pe lucruri mai putin onorabile. Sa nu uitam ca incepe cu atractia fizica , poate continua cu admiratia, cu sprijinul emotional acordat cuiva care are totusi nevoie , unii cautam sa iubim reflectia noastra…..stop, vb prostii.
Importante sunt consecintele dragostei. Nu sunt adorabili oamenii indragostiti? Un om indragostit e iubit de toata lumea.
N-ati remarcat ca lumea poate fi si « ingaduitoare » sau chiar « compatimitoare » la adresa indragostitilor?
Eeei, sunteţi dumneavoastră delicat. E şi invidie strecurată pe acolo. Oamenii nu prea suportă, în general, fericirea altora…