Blestemul inteligenţei


Mă pregateam să duc spre casa de marcat cea mai recentă carte a domnului profesor Boia (De ce este România altfel?), cand am avut ideea (neobisnuita pentru mine) de a deschide la ultima pagina. Si acolo am dat peste ceea ce dovedeste ca, uneori, pretuirea nemasurata a inteligentei e mai nociva decat prostia.

Dacă au românii ceva ce ii tine pe loc in momente cheie, acel ceva e o frica enormă de a părea prosti.

Domnul Boia ii numeste « naivi » pe cei care vad restaurarea monarhiei ca o solutie la impasul politic actual. Dupa ce e de acord ca regimul prezidential s-a dovedit nepotrivit si presupune ca o republica parlamentara are mari sanse sa creasca dezordinea politica, adauga rapid doua argumente « lucide » contra restauratiei:

 1. e prea tarziu – regele e prea batran si
 2. nu exista succesiune pentru ca doar Regele Mihai avea « o legitimitate necontestata »

Argumentul « e prea tarziu » ne va umple de ridicol in fata istoriei. A fost folosit deja 23 de ani si regele se dovedeste si azi mai potrivit decat cei care ne propuneau « modelul suedez » (fara rege!) sau « modelul japonez » (fara imparat!), mai potrivit decat toti cei pe care i-am ales, de fiecare data alegand « raul cel mai mic » .

Pe scurt, « lucizii » cred si azi (ca si acum 23 de ani!!) ca regele va muri curand si odata cu el si posibilitatea restauratiei. Se incapataneaza sa nu-si recunoasca eroarea, altfel ar insemna ca n-au fost destepti, si asta e intolerabil.

Si ajungem la argumentul  legitimitatii. Legitimitatea regilor României este data de « mila lui Dumnezeu si vointa nationala ». Vointa nationala a hotarat in 1923 o succesiune exclusiv masculina, dar acea Constitutie (fara indoiala democratica, dar in limitele timpului) prevedea si votul universal masculin. Ramanem incremeniti in acea reglementare?

Nu ma exclud din categoria celor carora le-a fost frica sa nu fie aratati cu degetul ca « prosti ». Am spus ca monarhia este « depasita » (pana in aprilie 1990), am votat cu Radu Câmpeanu in mai ’90 pentru ca ar fi fost « o naivitate » sa votez cu Ion Ratiu (care totusi fusese cel mai convingator in duelul cu Ion Iliescu), am sustinut si eu, o vreme (pana prin 1999), ca si domnul Boia, ca Principesa Margareta « nu e o solutie » pentru România.

Sper ca am invatat ceva din aceste greseli, sper chiar ca m-am vindecat (prin expunere!) de aceasta frica româneasca de prostie.

« Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar de ieri, de alaltăieri. Să fie un blestem? » La intrebarea domnului Boia raspund afirmativ:

– Da, e un blestem: blestemul inteligentei.

7 réflexions sur “Blestemul inteligenţei

 1. Afară ninge nemțește și eu mă gândesc deja la primavară, mai precis la data de 10 mai, când va avea loc, sper, a doua ediție a Maratonului Regalității. Prima ediție, judecând dupa pozele găsite pe internet, a fost impresionantă. Ce credeți, voi arata suficient de proastă pentru unii când însăși Principesa Margareta îmi va înmâna medalia și diploma, ba poate, cu puțin noroc, îl voi zari chiar pe Regele Mihai, drept ca o coloana de fum, salutându-ne la Palat? 🙂 Dacă rămân întreagă după sezonul de ski, voi fi acolo!

 2. Dacă au românii ceva ce ii tine pe loc in momente cheie, acel ceva e o frica enormă de a părea prosti.
  Inteleapta vorba. Eu spun chiar mai mult ca suferim de ceea ce eu numesc  »mitul geniului », adica ca natiune suntem un pic influentati la nivel de cultura de ideea ca geniu este ceva mai mult decat ceea ce este normal sa fie (la matematica spunem ca o multime ordonata are un majorant).
  De unde vine acest mit? Va supar, pt ca il iubiti pe Eminescu, dar cati dintre noi nu spun cand aud de el :un geniu, si definitia acestui geniu apare in toata opera lui.Reiau studiul operei lui, cu alti ochi, cu ochi ce cauta mai mult decat geniu si erotism. Veronica Micle ii scria Eminul meu, si scriu aceasta desi stiu cat iti displace afectiunea aratata…(din memorie scriu).
  Si acest mit ce ne defineste a dus la frica de prostie.
  Si eu m-am gandit ca poate sunt nostalgica daca sustin regalitatea, dar m-ati convins:)

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s