Iar câtă vreme versurile mele au un înţeles de ce să nu aibă unul şi universul?
Spuneţi-mi în ce geometrie se întâmplă că partea depăşeşte întregul?
Şi în ce biologie volumul organelor
Are mai multă viaţă decât întreg corpul?
***
Toate teoriile, toate poemele
Dăinuie mai mult decât această floare,
Dar sunt ca ceaţa, neplăcute şi umede,
Şi mai înalte decât floarea asta…
Înălţimea sau durata nu sunt deloc importante…
Sunt doar înălţime şi doar durată…
***
Navă ce pleci departe,
Cum se face că, spre deosebire de alţii,
Imediat ce dispari, nu-mi mai e dor de tine?
Căci atunci când nu te văd, încetezi să exişti.
Iar dacă ţi-e dor de ceva ce nu există,
Simţi acest lucru pentru nimic;
Nu de navă, de noi ne este dor nouă.
(Fernando Pessoa – Poeme desperecheate; traducere de Dinu Flămând)
Observ ca il citati destul de des pe portughezul Pessoa. Aveti vreo pasiune, in particular, pentru literatura portugheza (stiu ca ati invatat singur portugheza) sau pentru Portugalia?
Recunosc ca, din intreaga literaturta portugheza, il stiu doar pe Saramago, cu numai doua dintre operele sale citite: Evanghelia dupa Isus Cristos si Eseu despre orbire, o carte profunda, tulburatoare si sfasietor de trista, care m-a facut sa ma gandesc la alti doi mari scriitori care au orbit pe parcursul vietii: poetul englez John Milton, autorul Paradisului Pierdut, si argentinianul Luis Borges. Dupa ce le-am terminat, n-am mai vrut sa citesc si altceva de Saramago. Scrie sfasietor de bine.
Şi-şi-şi. Pessoa este Poetul, Supernevroticul, Geniul, Nimeni. Un Nimeni (Pessoa) care a vrut să trăiască în şase persoane (pessoas). De altfel, la cuvinte cheie îl trec întotdeauna cu literă mică – pessoa.
Iar literatura de limbă portugheză şi Portugalia îmi sunt aproape de suflet şi minte.
A vrut sa traiasca in sase persoane? Puteti dezvolta, va rog?
A avut (cel puţin) 6 heteronimi. Adică nu s-a mulţumit cu nişte pseudonime, ci a creat biografii separate pentru diferitele sale semnături: Alexander Search, Fernando Pessoa, Alberto Caeiro, Álvaro de Campos, Ricardo Reis, Bernardo Soares. Acestia ar fi heteronimii dotati cu o biografie si o opera consistenta. Dar sunt zeci de alte asemenea alter-egouri pessoane in roluri secundare sau ca figuranţi în acest superspectacol al unui NImeni Supernevrotic şi Genial
Interesant! Multumesc.
Cu mare plăcere. Şi dacă tot aţi pomenit de Saramago, cititi si Anul mortii lui Ricardo Reis. Despre doi dintre Pessoa (Fernando si Ricardo), cu citate « mascate » din alti doi (Alberto şi Bernardo)
Am s-o trec pe lista. Multumesc pentru recomandare.
Si daca.vi s-a facut dor de Portugalia, o farama din ea o puteti regasi in calatoria din filmul acesta http://filmehd.net/night-train-to-lisbon-2013-filme-online.html. Am vazut filmul, din pacate nu am ajuns pana acum in Lisabona. Am auzit, insa, atat de multe opinii diferite, incat va trebui sa ma conving singura, la fata locului. Ramane de vazut…
Diferite… Dezvoltaţi puţin…
De exemplu, niste prieteni care au vazut Lisabona anul trecut au spus ca este cel mai murdar si urat oras din Europa pe care l-au vazut. Si au vazut multe. In privinta murdariei, l-au comparat cu Ferantariul din Bucuresti. Nu stiu cum arata Ferentariul, asa ca nu pot avea o imagine clara. Singurul oras portughez care le-a placut a fost Sintra. Alti prieteni mi-au garantat, insa, ca – asa cum ma cunosc ei – imi va placea foarte mult Lisabona, mai mult chiar decat Praga (capitala ceha fiind preferata mea). Si au argumentat in privinta istoriei, culturii si a faptului ca este strabatuta de apa. Imi plac orasele strabatute de ape. Altii mi-au spus ca Lisabona e plictisitoare si are farmec doar daca esti fan muzee, recomandandu-mi ca orase portugheze Porto sau Algarve.
Ei bine, depinde ce ceri de la un oraş. Dar eu cred că Lisbona are lucruri foarte variate de oferit (probabil că un pic mai mult decât Praga)
– un fluviu care e mai spectaculos decât Sena sau Vltava
– un pod grandios (Vasco da Gama)
– un cartier -Oriente- cu o arhitectură care te proiectează simultan în mitologie şi in SF
– ceva ce nu trebuie ratat e o plimbare în Belem într-o dimineaţă de duminică
– ca muzee aş menţiona două cu adevărat de talie mondială – Muzeul Gulbenkian şi Oceanariul.
– în Alfama sunt ceva mirosuri şi imagini ale dărăpănării, dar, spre deosebire de centrul istoric al Pragăi, cartierul e inca masiv locuit; de oameni modeşti, e adevărat, şi de multe culori, e adevărat (oricum comparatia cu Ferentari nu prea vad pe ce s-ar susţine)
– oferă multe puncte de perspectivă (mirador)
– oamenii, muzica, mâncarea
Acum m-ati facut chiar curioasa si dornica sa ajung in Lisabona. Pare frumoasa si romantica din fotografii. Cum spuneam, ramane de vazut…sper ca la anu’..
Acum exista zbor direct cu TAP de la Bucureşti, la un preţ corect. Dar va sfatuiesc sa va uitati si la variantele Bucureşti – Milano – Lisabona (cu Alitalia poate fi mai ieftin chiar decât zborul direct). Varianta pe care am folosit-o eu acum 4 ani a fost Bucureşti-Barcelona-Lisabona, biletul dus-intors Barcelona-Lisabona costând 45 de euro!(in august!)
https://ro.stiri.yahoo.com/povestea-vinului-porto-un-adev%C4%83rat-brand-%C8%9Bar%C4%83-023041963.html
Da, imi place si Porto (vinul, orasul nu l-am vazut inca dar e pe lista scurta)
La astfel de discutii se cerea un vin pe masura …
De fapt mi-a placut ca la finalul articolului este mentionat Pessoa .
este numai de invatat din acest articol.