A fi deştept înseamna a fi treaz. În dicţionar acesta primul sens al cuvântului.
« Stupidus » înseamnă « amorţit, care nu reacţionează ». E din aceeeaşi familie cu stupor, care desemnează, în medicină, o formă de precomă.
Inteligent = treaz, alert. Stupid = amorţit, adormit. Axa principală a inteligenţei are de-a face cu reacţia adecvată la stimuli. Inteligenta este strâns legată de emoţii.
Inteligenţa emoţională nu e doar un alt cuvânt la modă. Dimpotrivă, clasicul IQ (coeficient de inteligenţă) e un concept de o utilitate supraevaluată. Studii de lungă durată, pe populaţii mari, au arătat că succesul în viaţă este foarte puţin corelat cu IQ-ul şi foarte mult corelat cu EQ-ul (coeficient de inteligenţă emoţională).
Deştepţii nu sunt cei care ştiu să rezolve « şi în somn » o problemă. Sunt cei care pot să-şi cunoască emoţiile, să le gestioneze, să le direcţioneze; sunt cei care pot să citească emotiile altora şi să construiască relaţii constructive cu ei.
Cei inteligenţi emoţional nu sunt niciodată stupizi (prin definiţie, sunt treji, deştepţi, nu « adormiţi »). Cei care au doar un IQ ridicat au mari şanse să fie « inteligenţi stupizi ». Cum zicea bunicul meu: « Unde e minte multă, e şi prostie! »
Şi cine să facă educaţie emoţională copiilor? Cine să îi înveţe cum să îşi recunoască şi, mai ales, să îşi respecte emoţiile, când nici măcar părinţii lor nu ştiu să facă acest lucru? Multe dintre emoţii ne sunt, oricum, induse. Copilul cade şi ar putea depăşi fără lacrimi evenimentul, dar vine mama/tata şi îl întreabă: « Te doare, nu-i aşa? », iar omuleţul începe să plângă. Sau, mai rău de atât, el începe să plângă, îşi trăieşte firesc emoţia, chiar dacă nu o poate numi încă, iar părintele îl învaţă să şi-o reprime splendid: « Nu ai nimic, dragă. Încetează să te mai smiorcăi degeaba! »
Adultii care invata din propriile greseli.
Veniti la 10 Mai?
Sunteti in Bucureşti?
Offffff! 😦 Acum citesc comentariile de la postarea aceasta. Da. am fost în Bucureşti din 9 până în 11 mai. M-am bazat, din păcate, pe faptul că veţi menţiona pe blog unde veţi putea fi găsit pe 10 mai. Cum nu aţi precizat nimic în acest sens, nu am îndrăznit să vă deranjez. Asa îmi trebuie! Trebuia să vă fi scris un mail înaintea plecării…
Am alergat dimineaţă la semimaratonul regal, iar între 15 şi 18 am fost la Palatul Elisabeta pentru festivitatea de premiere şi Garden Party.
Sunt şanse destul de mari să ajung în Bucureşti pe la mijlocul lui iulie. Poate reuşim să ne întâlnim atunci.
Bravo pentru maraton. Cum a fost la Garden Party?
Cat despre intalnire, nu ezitati sa imi spuneti cand veniti şi vedem cum organizăm ceva.
deci nu este suficient sa fii inteligent, trebuie sa ai si scoala vietii.
ce imi place comentariul lui Valentin
poate si pt ca nu imi place articolul dv:)
mie imi plac si tocilarii aceia carora le cade ceaiul din mana si trec usor ciudati:) chiar dk nu ii inteleg de ce nu s-au prins ca nimeni nu te recompenseaza pt ca esti destept
Recompensa e ca nu iti dormi viata
Mulţumesc! La Garden Party a fost muuuuuuuuuuuultă lume (câteva mii). Domni îmbrăcaţi la patru ace şi doamne cu pălării fanteziste. Regele Mihai nu a venit în ţară anul acesta, asa că mulţimea a fost salutată, de la balcon, de către Principesa Margareta. Momentul acela mi-a placut, a fost emoţionant. Am stat doar jumătate de oră pentru că mă simţeam pierdută în mulţimea aceea de oameni, necunoscând pe nimeni. M-am simţit în largul meu la festivitatea de premiere la care au participat Alteța Sa Regală Principesa Margareta, Gabriela Szabo şi Dumitru Graur. Acolo am aflat că sunt mulţi oameni care vin de foarte departe ( din SUA, de exemplu) doar ca să participe, în fiecare an, la acest eveniment sportiv. Un român stabilit în Italia, a ţinut morţiş să vină la Bucureşti şi a alergat maratonul împingand caruciorul în care se afla fiica lui (ultima poza din link-ul ataşat). Moş Ion s-a bucurat şi la Bucureşti de apreciere şi apaluze pentru determinarea de a alerga la cei 82 de ani ai lui. Una peste alta, a fost o experienţa absolut minunată.Îmi vor ramane în amintire şi puiul de piţigoi stătea pe cărarea de alergare şi pe care l-am evitat în ultima secundă, după care l-am aşezat la loc ferit, în iarbă. Şi startul solemn dat în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Nicolae. Şi traseul minunat de alergare, de-a lungul bulevardului Kisseleff şi pe lângă lacul Herăstrău. Şi blândeţea privirii Principesei Margareta, la festivitatea de premiere. Şi sentimentul că ţara asta merită oameni demni la conducerea ei, oameni care să o iubească şi sa o respecte nu din vorbe, ci din fapte, aşa cum o fac de atâta timp membrii Casei Regale a României.
Rămâne stabilit să vă contactez înaintea următoarei mele vizite în capitală.
http://casa-regala.blogspot.ro/2014/05/foto-principesa-margareta-la-maratonul-regal-10mai2014.html