Timpul care duce la viaţa adevărată


Crespellano, luni, 18 august

SE  MI  TRASCORRI  BENE  TI  CONDUCO  ALLA  VERA  VITA (Dacă mă petreci (în) bine, te conduc la viaţa adevărată). Asta scria pe ceasul solar care arăta ora 13.30.DSCF2153Linişte pe străzi. Străzi ale căror nume se intersectează suprarealist: după ce s-a întâlnit şi cu Verdi şi cu Marconi, liderul comunist Palmiro Togliatti e gata-gata să dea peste Madre Teresa di Calcutta.

Timpul a trecut parcă altfel astăzi. Mai aşezat. Am vizitat centrul Bolognei relaxati, deşi am avut fix trei ore la dispoziţie.

Stăm la Crespellano, la 15 kilometri de Bologna, la o prietenă a Cristinei. Trenuri spre şi dinspre crespBologna  sunt din jumătate în jumătate de oră. Peisajul seamănă cu cel din Câmpia Română.

Mă uitam pe fereastră şi îmi aminteam de discuţia de ieri după-amiază cu Massimo; îmi spunea că e foarte greu de găsit teren nelucrat în Romagna (regiunea în care ne aflăm se numeşte Emilia – Romagna, iar locuitorii – romagnoli); el se ocupă de nişte livezi (in perioada asta se culeg perele).

Îl întreb dacă e romagnol. « Da, romagnol… de fapt sunt bolognez, ca şi tatăl, ca şi bunicul meu ». Stăm pe terasă şi priveşte cu un zâmbet un punct îndepărtat în orizontul bolognez.

Mai târziu, mergând cu maşina prin câmpia şi pe dealurile ce înconjoară Bologna, îmi spune despre vinuri locale, despre fructe şi despre pământuri. Se vede că îi este drag pământul acesta. Îl întreb într-o doară dacă nu s-a gândit să facă afaceri în agricultura din România, ca atâţia alţi compatrioti de-ai săi. Mă priveşte un pic distrat şi zice: « Da.. cunosc şi eu italieni care s-au dus în alte părţi.. Eu sunt bolognez şi bolognez vreau să rămân… » Omul îşi ştia rostul.

La Crespellano timpul curgea altfel. Parcă mai cu rost. Şi poate că-şi îndeplinea promisiunea de pe ceasul solar: să te conducă la viaţa adevărată. Nu în altă parte, ci aici şi acum, pe pământul în care îţi ai rostul.

Scriind aceste rânduri mi-am amintit de alţi oameni ai pământului, români dintr-o Românie care trage să moară, şi am pus câteva rânduri la Admiraţii (aici).

8 réflexions sur “Timpul care duce la viaţa adevărată

    1. Nu, am pus-o pentru că arată trenul regional curat cu care poti face naveta Crespellano – Bologna şi pentru că pe ferestră se vede o bucata de peisaj romagnol.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s