RUPTE e un acronim pentru răsturnate, uzate, părăsite, trădate, expulzate. Rupte de sensul lor originar.
« Irelevant, fără legătură cu subiectul« , acesta era sensul originar, juridic, al cuvântului (impertinens, în latină). Termenul e folosit în limbile moderne cu un sens mult diferit – « obraznic, ofensator ». Şi se pare că evoluţia cuvântului nu s-a încheiat. Tocmai am citit un editorial în Psycologies.com care lansează pe o nouă orbită cuvântul obrăznicie, adăugându-i adjectivul constructivă.
Aşadar, obrăznicie constructivă… Ce-o mai fi şi asta?
Dă autorul următoarele exemple:
-
să-ţi contrazici şeful (ooo! ce obrăznicie!)
-
a sublinia ineficienţa unei şedinţe (!)
-
a spune stop unui comportament odios (!!!)
-
a propune idei diferite (!)
si pe mine ma lasa perplexa diferenta de calitate intre revista Psycologies varianta din Romania si sora ei varianata din Franta;) chiar este o revista slaba cea publicata la noi
am citit articolul in revista franceza
http://www.psychologies.com/
am gasit articolul dv….dar sa cititi varianta in romana
articolul dv e cam prea critic, ideea era
L’idée à retenir
« La confrontation n’est pas le conflit, l’initiative n’est pas l’indiscipline », Henri Lachmann, président du conseil de surveillance de Schneider Electric.
Si ce legatura are impertinenţa cu confruntarea sau initiativa?
da, poate nu despre impertinenta este vorba ci despre a nu face ca toata lumea, despre a te conforma, eu am rezonat un pic cu ideea de impertinenta pentru ca mi se intampla ca atunci cand incalc regula nescrisa eu sa ies prost….impertinenta in sensul de a nu te gandi la consecinte pana la urma sefu nu se va purta grozav daca tu pleci la 16.30 si ceilalti la 18.00 si el este sefu’ :))
dar poate continua discutia:)
sa ne gandim daca nu este mai bine sa stai in banca ta fara initiativa si demnitate:)
cati deschizatori de drumuri au sfarsit bine? cati nu au avut chiar capetele taiate sau prin inchisorile comuniste?
haideti sa jucam un joc:) dv scrieti despre un om care a dat dovada de initiativa in confruntare si a sfarsit si eu de unul care a sfarsit rau…asa ca sa evocam oameni celebri:) vreti?
Il iubesc de la 22 de ani : EMILE ZOLA -demnitate, genialitate, talent si as putea continua la nesfarsit
J’accuse
Datoria mea este să vorbesc, nu vreau să fiu complice. Nopțile mi-ar fi bântuite de fantoma nevinovatului care ispășește acolo în cea mai înspăimântătoare tortură, pedeapsa pentru o crimă pe care nu a comis-o.Acuz pe locotenent-colonelul du Paty de Clam că a fost unealta diabolică a erorii judiciare, vreau să cred că fără știrea sa, și că și-a apărat apoi opera nefastă, vreme de trei ani, prin mașinațiunile cele mai absurde și mai vinovate.
Acuz pe generalul Mercier că s-a făcut complice, prin slăbiciunea de caracter cel puțin, la una dintre cele mai mari nedreptăți ale secolului.
Acuz pe generalul Billot că a avut în mâinile sale dovezile clare ale nevinovăției lui Dreyfus și că le-a ascuns, că s-a făcut vinovat de această crimă de les-umanitate și les-justiție, în scopuri politice și pentru a salva statul major compromis.
Acuz pe generalul de Boisdeffre și pe generalul Gonse că s-au făcut complici la aceeași crimă, unul fără îndoială din convingere aproape religioasă, celălalt poate din acel spirit de castă care face din birourile armatei o corabie inatacabilă.
Acuz pe generalul de Pellieux și pe comandantul Ravary de efectuarea unei anchete defectuoase, prin care înțeleg o anchetă de cea mai monstruoasă părtinire, în care avem, în raport cu cea de-a doua un monument nepieritor de nesimțire naivă.
Acuz cei trei experți grafologi, domnii Belhomme, Varinard și Couard, că au scris rapoarte mincinoase și frauduloase, cu excepția situației în care un examen medical le-ar declara vederea sau judecata bolnavă.
Acuz birourile de război că au lansat în presă, în mod deosebit în L’Éclair și în L’Écho de Paris, o campanie abominabilă, pentru a induce în eroare opinia publică și pentru a-și acoperi greșelile.
Acuz, în cele din urmă, primul consiliu de război că a încălcat legea, condamnând un acuzat pe baza unei dovezi rămasă secretă, și acuz al doilea consiliu de război că a acoperit această ilegalitate, la comandă, comițând la rândul său crima juridică de achitare cu bună știință a unui vinovat.
dar pretul a fost exilul
a ramas in istorie dar pentru cunoscatori (pe aici pe la tara nu se stie de el:), a schimbat vieti si oameni dar pe unii nu ii intereseaza si poti sa ii judeci? poti ,dar tu esti doar un cunoscator si ei vor fi cu parerea lor la fel de bine ca si tine
p.s. la 22 de ani am citit fecunditate de Zola vroiam 5 copii dupa:) apoi am aflat ca a fost scrisa chiar pt ca natalitatea in Franta scazuse…alt argument sa nu citesti!:)