[Dacă nu ne înşală toate semnele…]


« Afirmaţia «creaţia precede morala» acceptă un singur comentar: într-un sistem existenţial în care nu mai e posibilă nici o creaţie, morala poate desigur să reprezinte valoarea cea mai înaltă şi suprema zodie stăpânitoare. Într-un sistem în care mai e însă posibilă o creaţie, valoarea cea mai înaltă e creaţia. Dacă nu ne mint toate indiciile, destinul nostru e împletit într-un sistem în care creaţia e permanent posibilă şi în care valorile spirituale au în consecinţă o irecuzabilă orientare creatoare. »

(Lucian Blaga – Cenzura transcendentă)

Şi dacă semnele ne înşală? Într-o lume a « creaţiei permanente » e foarte probabil să fie şi multă creaţie falsă. Mai ales când « creaţia » primează asupra moralei.

7 réflexions sur “[Dacă nu ne înşală toate semnele…]

  1. ” Făt -Frumos trebuia să ghicească un măr de aur dintr-o sută de mere care erau numai poleite cu aur.Dacă nu ghicea i se tăia capul.Cu noi se întâmplă exact același lucru” Eliade- Noaptea de sânziene. Semne sunt peste tot, doar că nu le vedem,poate pentru că suntem prea grăbiți sau poate prea preocupați de noi înșine, ca să ne uităm în jurul nostru. Dacă totuși le vedem, dar nu le înțelegem, spunem că am fost înșelați. Mai căutăm, avem timp, o viață.

    1. Cred că, într-adevăr, creaţia precede morala. Asta se referă la lumea dinaintea omului şi la omul paradisiac. Pentru omul care a ales « cunoaşterea luciferică » (termenul îi aparţine tot lui Blaga şi desemnează cunoaşterea care încearcă să despice misterul), creaţia adevărată e o valoare subordonată moralei. Dacă o descoperire duce la creaţie sau la distrugere depinde de baza morală a acelei creaţii.

  2. Despre semne: nu știu cum se face, că toate problemele mele de sănătate aparțin părții drepte a corpului, începând cu ochiul drept la propriu, o fi și ceva simbolic aici nu putem știi,(…) și mai nou încheind cu două măsele de minte, care trebuie extrase amândouă peste două zile, culmea sănătoase fiind, una ce-i drept în plus, supranumerară, mă întreb o fi din cauza inimii drepte, poate prea albastră, sau o fi emisferul cerebral drept ” defect ” cel cu pulsiunile, sau calea de mijloc ” e de vină ” sd de disconexiune interemisferică se cheamă,corpul calos e prea atrofiat, și creierul stâng ” raționalul ” nu-și poate controla adecvat ”vecinul”. Cred că tot de la inimă sunt toate, de la o inimă suferindă, lipsită de oxigenul iubirii împărtășite. Și când te doare inima, poate ar fi mai bine să consulți un psihiatru, înaintea unui cardiolog, primul fiind adevăratul specialist în inimi rănite, despre cardiologi..numai de bine.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s