Cameleonul verde de primăvară


Am decis sa adaug si verde la cele 4 culori propuse de Peter Tyrer pentru cameleonul depresiv. Cameleonului verde i-am zis de primavara pentru ca se ascunde uneori sub asa-zisa « astenie de primavara ». Depresiile pe care le-am simbolizat prin cameleonul verde sunt cele in care nu iese in evidenta tristetea patologica (=dispozitie depresiva). Am scris mai mult despre măştile depresiei în Există depresii fără tristeţe?

7 réflexions sur “Cameleonul verde de primăvară

    1. 3000 de mg de B3 e o aiureala. Nici un doctor responsabil nu va recomanda asa ceva (11 500 mg imi pare deja fabulatie!)
      E doar o poveste de adormit oamenii mari:  » toate problemele au solutii simple » Dar viata nu e simpla.

    1. Da.
      1. Pentru toate vitaminele exista o anumita doza zilnica recomandata. Pentru B3, DZR este cuprinsa intre 13-20 mg. La depasirea a 100 mg/zi incep sa apara semnele de hipervitaminoza (cel mai banal fiind colorarea in rosu a fetei). De la 1000 mg pe zi (doza necesara uneori ca tratament in boli neurologice cu carenta de B3) este necesara supravegherea medicala permanenta.
      2. Vitaminele sunt coenzime, adica participa la catalizarea anumitor reactii chimice in organism. Lipsa lor poate incetini acele reactii. Dar daca aduc mai mult decat e necesar, excesul nu mai produce nici un efect benefic, dar poate produce efecte nedorite. Inchipuiti-va o fabrica de mobila. Substantele care urmeaza sa fie transformate (de exemplu proteinele aduse prin alimentatie) ar fi cheresteaua, enzimele ar fi utilajele, iar vitaminele muncitorii. Daca nu am muncitori suficienti, unele utilaje stau si se produce mai putina mobila. Daca sunt muncitori suficienti, se va produce mobila in functie de cantitatea de cherestea si de randamentul utilajelor. Daca mai aduc muncitori, mai mult incurca decat ajuta. Oricum, inchipuiti-va haosul care ar rezulta daca as aduce 3000 de muncitori in loc de 20!

      Putem continua, daca doriti cu studiile care sustin existenta hipervitaminozelor A, B, C si D.

      Asta nu inseamna sa nu luati vitamine. Dar sa nu va asteptati la magie.

  1. Putem continua , e interesant .
    Mai poate fi pusa in discutie credibilitatea studiilor care se fac . Se intampla azi sa citesti una si maine vine cineva cu contra-argumente . E important in primul rand cine zice .
    Pe mine ma intereseaza in special vitamina C .

    1. Intr-adevar, in medicina e foarte important cine zice. E chiar primul lucru la care ma uit atunci cand citesc un articol. Iar argumentele sunt judecate si dupa niste criterii de forma: coerenta, consistenta, rigoare logica, plauzibilitate, inteligibilitate. Daca se califica si din acest punct de vedere, ma uit mai in detaliu la continut.
      Vitamina C – ce anume va intereseaza?

  2. In general ce se spune despre ea cam stiu . Ma intereseaza daca exista ceva ce se tace . Sa zicem si DZR la noi , in alte tari -comparativ sau orice vi se pare interesant -demn de stiut , in legatura cu ea .

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s