Un om care stie sa asculte


 « În viaţa soţului meu, cartile ocupă un loc esenţial. Cărţile si muzica. Si oamenii, să nu uit. Contactul permanent cu oamenii e vital pentru el. Pare tăcut. E doar o aparenţă. E o fiinţa facută pentru dialog. Pentru că stie să-l asculte pe celălalt. Nici nu ştiţi cât de mult a suferit neputând, atâtea decenii, să stea de vorbă cu românii de acasă. Orice român care venea de acasă era pentru soţul meu cel mai de preţ interlocutor. »

E o descriere a Regelui Mihai făcută de Regina Ana (citată de Doina Uricariu in Maxilarul inferior, o carte pe care tocmai o citesc si despre care voi mai scrie pe acest blog si pe blogul Regatul României; deocamdata, am pus pe acel blog o scurtă notă care arata descendenţa Principesei Margareta, prin Regina Ana, din neamul Muşatinilor)

Regele stie să-l asculte pe celălalt. O calitate rară azi la un român.

9 réflexions sur “Un om care stie sa asculte

 1. Mie mi se pare uimitor ca regii și reginele României s-au pliat pe neamul acesta, perfect, devenind mai români decât mulți dintre noi deși proveneau din țări străine. Ani de-a rândul ni s-a ascuns, cu strașnicie, adevărul istoric și înca se mai face asta. Ma bucur că măcar acum, începe să se ridice cortina de pe fața istoriei și să îi vedem pe oamenii valoroși, în adevărata lor splendoare.

 2. Am citit articolul și simt nevoia să comentez. Nu pentru că opinia mea ar fi importantă, ci pentru că mă simt bine să-mi spun părerea legat de subiectul acesta.
  Cândva, pe vremea când mai trăia tatăl meu, , am avut o discuție contradictorie , foarte dură aș putea spune, vizavi de faptul că n-am înțeles entuziasmul tatălui meu legat de prima întoarcere a Regelui în țară , revolta lui față de faptul că nu a fost lăsat să intre în România. Nu m-au interesat argumentele lui , aveam propria opinie. Eram îngrijorată să nu evolueze lucrurile negativ pentru țară. Nu aveam timp să-mi ascult interlocutorul. Nu-i înțelegeam entuziasmul, mă interesau doar argumentele mele. Intre timp, am învățat o lecție, să nu contrazici, înainte de a cunoaște toate aspectele problemei, să încerci să înțelegi situația și după aceea să te pronunți. Imi pare rău că nu mai trăiește tatăl meu, pentru a-i putea spune opinia mea. Entuziasmul lui era respectul și dragostea față de cel care a condus cândva țara și se identificase cu poporul român.
  Să nu se înțeleagă că sunt adeptă a regalismului, pentru că nu sunt. Sunt adeptă a respectului față de istoria țării și a poporului român, față de tot ce înseamnă ea, să o cunoaștem mai bine, să apreciem ce a fost pozitiv, la un moment dat, să combatem ce a fost negativ, nu de dragul de a fi combativi cu orice preț, ci într-un scop constructiv, să dovedim că ne respectăm țara prin respectarea adevărului istoric, oricare ar fi el, la momentul dat, spre binele țării și să cinstim pe cei care au fost , dar și pe cei care mai sunt mari români, prin ceea ce au făcut sau fac pentru țară.
  Regina Ana a descris simplu și la obiect ceva ce mi se pare esențial: „Orice român care venea de acasă era pentru soţul meu cel mai de preţ interlocutor.” Acest lucru vine din dragoste de țară, din suferința suferită că ani de zile nu a fost lăsat să pășească pe pământ românesc. Pot înțelege acest lucru. Pare tăcut, dar tăcerea Alteței Sale vine din politețea și bunul simț de a-și asculta interlocutorul, din educație.
  Am vrut să scriu acest comentariu în amintirea tatălui meu, căruia nu mai pot să-i spun că astăzi am altă opinie, care vine din experiență trăită și din analiză mai aprofundată și să-mi arăt pe această cale tot respectul față de Majestatea sa, Regele Mihai și față de modestia și diplomația de care a dat dovadă în toți acești ani.

  1. Inclin sa cred ca optiunea pentru monarhie a depasit deja 30% si creste, iar optiunea pentru republica scade.Si mai sunt convins ca majoritatea celor care isi zic republicani nu vor merge la urne ca sa apere aceasta republica. Daca maine ar fi referendum, monarhia castiga. Republica mai poate tergiversa 2-3 ani, dar resursele ei sunt deja terminate.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s