Flori, fete, filme si povesti (7)


1. Floarea se numeste si ploaie de aur.

2. Numele feminin cautat este …

3. Filmul îi are ca protagonisti pe Deborah Kerr si Yul Brynner.

4. « Şi totuşi niciun om nu murise vreodată: ei trecuseră ca norii care sunt resorbiţi în cer de îndată, ca pădurea, ca templele; doar el urma să moară, sa fie smuls. » 

Acelasi autor reproduce acest text budist in Antimemorii:File:Flag of Thailand 1855.svg

„Elefantul este cel mai înţelept dintre toate animalele, singurul care-şi aminteşte de vieţile sale anterioare; de aceea el sade îndetungă vreme liniştit cugetînd asupra lor. »

14 réflexions sur “Flori, fete, filme si povesti (7)

 1. Autorul -Andre Malraux
  carte- Calea regala (« – Nu facem niciodată nimic cu viaţa noastră – Dar ea tot face din noi ceva »)
  film The king and I ?

 2. ploaie de aur=forsitia- floare din Asia
  actiunea filmului se desfasoara la Siam/Thailanda a cartii la Cambodgia
  Nume fata Ana?
  Ana reuseste sa se inteleaga cu regele asa cum Claude si Perken reusesc sa se accepte.

 3. Floarea crește în Grădina Botanică a Prințesei de Wales din Londra. Numele feminin este așadar Diana. Forsythia este o floare luminoasă, care aduce cu un bulgăre de soare în perioada ei de înflorire, întocmai cum Prințesa Diana a strălucit pe scurta ei « cale regală ». « Calea regala » este un roman al unei călătorii de inițiere într-o lume straină, plină de pericole, exotică, fascinantă, asa cum avea să parcurgă și Prințesa Diana după căsătoria, la 20 de ani, cu Prințul Charles. Aceeasi varsta o are și Claude, personajul tanar al romanului. Iubirea, aventura și moartea sunt teme care se regăsesc atât în romanul lui Malraux cât și în biografia « prințesei inimilor ». Citatul din Malraux ar putea fi o trimitere la moartea brutală și prematură a Prințesei. Filmul este cel sugerat și de Alina – « The King and I » ( Anna- profesoara ca și Prințesa Diana, avand o relație încordată cu regele).

 4. Pe de altă parte, acum am citit pe google că planta s-ar putea să nu fie Forsythia ci Cassia Fistula, considerată a fi floarea națională a Thailandei, simbolizand regalitatea thailandeză. Thailanda se numea Siam în trecut, ceea ce face legatura cu regelea Siamului din filmul amintit de dumneavoastră. Totodată, Prințesa Diana a facut o vizită în Thailanda în 1988. Cred că ar putea fi niște potențiale asocieri… Să treacă cele trei ceasuri rele și vedem… 🙂

  1. Da, floarea este Cassia fistula (numita uneori si Cassia imperial). Asadar, 1, 3, 4 duc fiecare la indiciile « rege, regina, regal » si « Siam ». Filmul este The King and I, deci numele este Ana.

 5. Vă admir pentru cultura generală vastă, domnule doctor, cred ca v-am mai spus asta, dar nu mă deranjează să o repet. 🙂 Acceași admirație am simțit-o și față de Luiza, Mariana și Alina de fiecare dată când au dat rapid răspunsuri la acest joc. Eu m-am ajutat de google pentru anumite indicii, trebuie să recunosc. Chiar mă întrebam dacă înseamnă că trișez procedând așa. Oricum, este frumos jocul, va felicit pentru inițiativă. Implică multă istorie din păcate, deloc punctul meu forte.
  Tuturor, o seară respirabilă pe cât se poate…

  1. Eşti tare simpatica Ramona:-)
   Citind răspunsul tău la joc îmi ziceam : ce frumos a scris Ramona, ce n-aş da să am si eu aşa un simt artistic, să creez si eu imagini din cuvinte, să simt si eu în mii de culori.
   Si eu caut pe net, dar aşa învăţ multe lucruri si mă bucur.
   Îmi pare rău că nu reuşesc să văd intotdeauna filmul…
   Si eu admir că dl doctor reuşeşte întotdeauna să surprindă si să ne surprindă cu BINE si FRUMOS.

   1. Mulțumesc, Alina! Sunt convinsă că și tu simti în mii de culori. Însași această expresie folosită de tine, « a simti în mii de culori », dovedește ca știi să creezi imagini din cuvinte. 🙂
    Poate dăm nas în nas data viitoare când navigam pe apele tulburi ale internetului, în căutare de indicii. 🙂

 6. Buna seara! am venit si eu din vacanta la inchiderea editiei.. Ramona, mi-a placut foarte tare raspunsul tau! printre cartile citite in vacanta a fost « Diana, Her True Story ». Felicitari, Alina! Pentru dl. Doctor o curiozitate: un top al filmelor care v-au placut dvs.? :). m-a prins « Lie to Me » serialul si asa m-am gandit..

  1. Bine ai revenit, Luiza, și mulțumesc pentru apreciere! Ce ai descoperit interesant în cartea amintită?

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s