Flori, fete, filme şi alte ficţiuni (1)


În noua versiune a jocului Flori, fete, filme şi poveşti, enunţul şaradei va fi mai scurt (povestim mai mult la comentarii!), ilustraţiile nu sunt doar ilustraţii, ci sunt necesare rezolvării enigmei, iar cerinţa este să uniţi cu un singur cuvânt cele patru puncte. Desigur că vă recomand şi filmul şi cartea (filmul e de 7 spre 8, cartea e de 10 plus, cred eu), iar pe Eva puteţi să o vizitaţi şi la Prado sau la Uffizi, dacă aveţi drum pe acolo.

1. Floarea este macul (Papaver somniferum).

Eva2. Numele fetei este Eva.

green3. Filmul e Idilă pentru o piatră preţioasă (Romancing the stone, 1984). Piatra preţioasa după care aleargă, prin pădurea columbiană veşnic verde, Michael Douglas, Kathleen Turner şi Danny de Vito e un diamant verde. La Bolta Verde se poate vedea un diamant verde de 41 de carate.

4. Romanul e Abatorul cinci, de Kurt Vonnegut. Carte care începe cu o definiţie superbă a esenţei oricărei bune povestiri:

Abatorul cinci

« Cele ce urmează s-au întâmplat mai mult sau mai puţin. »

24 réflexions sur “Flori, fete, filme şi alte ficţiuni (1)

  1. Hmm…nici cea mai vaga idee. Am citit Abatorul 5, am vazut filmul, am fost chiar la Uffizi, in Florenta, cu toate acestea…nici urma de inspiratie. Alte indicii?

  2. Coperta prezinta ruinele orasului Dresda, in urma bombardarii aeriene din ’45.
    Observ ca in prima imagine ca sa ilustrati « macul » nu ati ales o fotografie cu floarea propriu-zisa, ci cu un portelan, asta ducandu-ma cu gandul la faimoasa fabrica de portelan din Dresda. Dar probabil ca sunt pe o pista gresita…

  3. Sa continuam cu Uffizi. Pictura reprezentand-o pe Eva a fost initial atribuita lui Durer (cea de la Prado este un Durer), pentru ca apoi să fie atribuită lui Lucas Cranach. Poza din joc nu este cea de la Uffizi, dar este tot un Cranach…

  4. La punctul 3 avem piatra pretioasa – diamantul, din grecescul adamas/ adamant, adica dur, de neinfrant. Ambii pictori germani, atat Durer cat si Cranach, i-au reprezentat in lucrarile lor pe primii oameni, Adam si Eva…
    Care sa fie oare cuvantul de legatura? Paradisul…pierdut…

  5. Dar dac tot ati adus vorba de puternic, dur – exista un principe al Saxoniei ( si rege al Poloniei), August der Starke (August cel Puternic) care a cumparat diamantul verde din imagine…

  6. Ok, sa ne legam de « verde » atunci. Diamantul verde este, fara indoiala, smaraldul. Vonnegut, in Abatorul 5, compara Dresda cu Orasul de smarald, orasul Vrajitorului din Oz. In poveste, Dorothy adoarme in campul cu maci. Mai ramane legatura cu Eva…

      1. Mda…Acum m-am informat. Nu stiam, pana acum, despre aceasta cea mai mare colecţie de obiecte pretioase din Europa. Cand voi ajunge in Dresda, va fi negresit pe lista obiectivelor de vizitat. Apropo de Dresda, ati vazut filmul acesta http://filmehd.net/dresden-dresda-2006-filme-online.html?
        Astept cu nerabdare si curiozitate si raspunsul dumnevoastra detaliat la solutia jocului. Maine, dupa cele 3 ceasuri…

  7. Optez pentru smarald/smaragd.
    Piatra verde – smarald
    Dresda lui Vonnegut comparata cu Orasul de Smarald al lui Oz (unde Dorothy adoarme in lanul cu maci).

    Astept, insa, raspunsul dvs.

    1. E aproape perfect. Dar vin siu eu, ca detectivul Colombo, şi zic: Mai am totuşi o nedumerire… Nu vorbeam despre un diamant? (şi în film şi în brosa de la Bolta Verde găsim câte un diamant verde)

      1. Aha, mi-a soptit cineva: cica diamantul verde este cunoscut sub numele de diamantul de Dresden/Dresda.
        Atunci, ramane Dresda.
        Corect?

  8. Astept maine si detaliile dumneavoastra. Nu mi-ati raspuns, totusi, daca ati vazut filmul Dresda din linkul de mai sus? Il recomand, in caz contrar. Multumesc ca, prin intermediul jocului, mi-ati readus aminte de Abatorul 5, una din cartile mele de suflet. Poate veti scrie intr-o zi si despre cartile dvs de suflet, de odinioara si actuale, despre clasicii si contemporanii preferati.

  9. Am ajuns la Dresda pe la două sau trei într-o noapte de iulie sau de august. Anul 1987. Venisem cu trenul. Se numea pompos Balt-Orient Express si facea 30 de ore de la Bucureşti la Berlin (un drum pe care Caragiale îl făcea în 24 de ore la 1900!). La un moment dat, pe când traversam Cehoslovacia, am trecut printr-un câmp cu maci, maci cât vedeai cu ochii. Imaginea mi-a rămas întipărită în minte până în ziua de azi (chiar am căutat pe hartă locul, ceea ce m-a ajutat să îl regăsesc, 16 ani mai târziu!)
    La Dresda, o bună parte dintre monumentele distruse de bombardamentul din 1945, fuseseră lăsate (cu unele lucrări de conservare) in starea de după bombardament. Citisem Abatorul cinci în liceu (uimit şi de subiect şi de stil). Am fost la Bolta Verde şi la pinacoteca, la Konigstein şi la Meissen. Vizita la Meissen a fost foarte instructivă; am observat că era dominantă culoarea albastra, dar că erau şi trei motive tradiţional pictate în roşu un dragon chinezesc, un trandafir japonez (altmineri, erau multe motive cu trandafiri pictaţi monocrom, în albastru) şi maci.
    Vizita la pinacotecă a fost prea scurtă, dar Adam şi Eva de Lucas Cranach mi-a rămas pe retină.
    Atunci cănd am postat citatele din Vonnegut mi-au venit imediat în minte Dresda, Adam şi Eva, Diamantul Verde. Şi cum n-am mai ajuns la Dresda după 1987, am rememorat şi acea călătorie şi trecerea prin câmpul de maci.De macii de pe porţelanuri îmi aminteam doar vag şi mă temeam ca roşul din memoria mea să fie doar al dragonilor (la câti trandafiri albaştri erau acolo, era firesc!) aşa ca am verificat pe net. Filmul ştiam ca e despre o piatră verde, dar mă temeam să nu fie smarald, aşa ca l-am văzut din nou (cu plăcere, de altfel). Dacă ar fi fost smarald, probabil că schimbam numele fetei şi se potrivea explicatia dumneavoastra ingenioasa cu Vrăjitorul din Oz!

  10. Sa inteleg ca dumneavoastra, la inceputul jocului, nu ati asociat nicio clipa Abatorul 5 cu Vrajitorul din Oz? Imi amintesc (nu cu foarte multa exactitate, pentru ca a trecut ceva timp de cand am citit cartea) ca personajul lui Vonnegut, in momentul in care coboara din tren la Dresda, exclama: « Oz ». Daca nu mi-ati fi sugerat ca indiciu culoarea verde, nu as fi facut legatura dintre diamantul verde (pe care eu il aveam reprezentat in minte drept smarald), orasul de smarald, tinutul Vrajitorului din Oz, si Dorothy care, in calatoria sa, adormise pe un camp cu maci. « Asa au mers lucrurile » privind conexiunile mele. Eva ramasese singura necunoscuta. Intuiam ca trebuie sa fie o legatura si cu arta, pentru ca portelanurile din fotografie erau un indiciu, dar nu stiam nimic despre Bolta Verde si am ignorat complet acest detaliu. Sa inteleg ca asocierile mele au fost doar o simpla coincidenta in rezolvarea puzzle-ului?

    Cat despre Dresda, raman cu marea curiozitate de a-l vizita intr-o buna zi. Germania a fost prima tara pe care am vazut-o cand am inceput sa calatoresc si a fost dragoste la prima vedere.

      1. Interesant puzzle-ul. Sunt curioasa daca ar mai fi putut exista si alte conexiuni care sa duca la rezolvarea jocului. Asta ma duce cu gandul la imaginea cu fata tanara/femeia batrana din « Eficienta in 7 trepe » a lui Stephen Covey prin care se demonstra ca doua persoane care privesc un lucru identic pot avea pareri diferite, avand totusi amandoua dreptate.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s