Porci şi sfinţi


« Fiinţa umană nu este un lucru printre altele; lucrurile se determină unele pe altele, în vreme ce omul se autodetermină. Ceea ce el devine – în limitele înzestrării sale şi ale mediului în care se află – este ceea ce el a făcut din sine însuşi. În lagărele de concentrare, de pildă, în aceste laboratoare vii, în acest loc al încercărilor, am văzut şi mărturisim că unii dintre tovarăşii noştri s-au comportat asemenea porcilor, în vreme ce alţii s-au purtat ca sfinţii. Omul poartă în sine ambele potenţialităţi; pe care dintre acestea o actualizează depinde de deciziile sale, iar nu de condiţiile în care se găseşte. […] În cele din urmă, omul este acea fiinţă care a inventat camerele de gazare de la Auschwitz! Dar el este deopotrivă si fiinţa care a intrat în aceste camere de gazare cu capul sus, cu rugăciunea Tatăl nostru sau Shema Israel pe buzele sale. » (Viktor E. Frankl – Psihiatria reumanizată)

8 réflexions sur “Porci şi sfinţi

  1. Multumesc pentru Viktor Frankl. Il cunosc prin prisma cartii “Omul in cautarea sensului vietii” care, dupa parerea mea, este una dintre foarte putinele carti despre experienta din lagarele de concentrare – si citesc literatura holocaustica de peste 15 ani – scrisa cu luciditate si intelepciune, fara obida, resentimente sau (pre)judecata. Si indraznesc sa postez si eu un citat, care ar putea rezuma cel mai bine filozofia lui Viktor Frankl: “Ever more people today have the means to live, but no meaning to live for”.

    In legatura cu logoterapia, sunteti un simpatizant?

      1. In orice fel de psihoterapie, cel putin 50% din rezultat depinde de relatie; iar din aceasta jumatate, mai mult de jumatate depinde de cine e terapeutul.

  2. Așadar, multă nedeterminare în actul terapeutic. Dar și multă responsabilitate a clientului. Poate asta face terapia, îl ajută să crească, să devină Adult?

  3. Uneori, simpla prezență calmă a terapeutului provoacă liniște în ”client”, prin simplul fapt că suntem ”legați” cu toții în această lume hologramatică.
    Mindfulness și psihoterapie, de pildă.

  4. Experimentul Pitești, un loc în care, ca și la Auschwitz, oamenii și-au ”probat” autenticitatea, forța spirituală și au deprins smerenia.. La Canal, a funcționat o psihoterapie pentru cei ”căzuți”. Au făcut-o preoți devotați.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s