1. … inimii, volum de proze scurte de António Lobo Antunes
« Evident, am terminat liceul, am trecut şi pe la facultate, mi se spune domnule doctor, şi s-au scurs secole bune de când nimeni nu-şi mai aduce aminte să mă trimită să mă spăl pe dinţi. Mi se pare că aş fi crescut, fiindcă acea rubedenie blondă a încetat să mă mai ţină pe genunchi şi să mă mângâie pe păr, provocând de fiecare dată în nările mele un fel de mâncărime care mă lăsa aproape leşinat şi care, cum am aflat eu mai târziu, era echivalentul a ceea ce se numeşte plăcere. O plăcere evident că mult inferioară celei de a mesteca stearină sau de a-ţi mai reteza din când în când smocuri de păr. Şi chiar sub plăcerea de a rupe o hârtie pe linia găurelelor. Sau decât plăcerea de a-i arăta unei verişoare un broscoi numai cât s-o vezi cum cade pe spate, cu ochii cât cepele, dărâmând şi cutiile pe care scrie Fasole, Mazăre, Orez, dar în care au fost puse, de fapt, paste făinoase, zahăr şi cafea.” (fragment din povestirea Oamenii mari; mai mult – aici)
2. … şi veşminte obstrucţionează contemplarea. Frumuseţea şi infinitul vor să fie privite fără văluri. (Victor Hugo)
,,În relația dintre Eu și Tu se dezvoltă personalitatea fiecăruia, respectul reciproc, deschiderea fiecăruia pentru și față de celalalt. În acest dinamism, granițele înguste ale eului se desființează, se dizolvă, rămânând numai autenticitatea dialogului, a comunicării, a creării împreună, a adevărului descoperit împreună. Această relație își găsește cea mai înaltă expresie când ea duce la o revelație a lui Dumnezeu, a eternului Tu »(Martin Buber – Eu şi Tu)
Era intr-o pauza de pranz. Am trecut pe langa tablita pe care era scris meniul – oferta (Ce e azi? Joi? Nu e nevoie nici macar sa arunc un ochi, stiu ce feluri sunt puse acolo cu litere de creta uda). Depasesc si linia de fum de tigara din jurul cladirii masive de otel si sticla si ajung pe strazile imbracate de toamna din Cotroceni. Pe Dr. Fleming dau nas in nas cu Victor.
…………………………
O altă definiţie ar putea fi: Constituţia … , votată de adunarea naţională constituantă dela 26 şi 27 martie 1923 (titlul unei broşuri ce reproducea textul Constituţiei). Constituţia de la 1923 este de drept în vigoare. Pentru a le reaminti asta celor care se vor preşedinţi voi merge să-mi anulez votul la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie. La oferta pe care am făcut-o într-o scrisoare deschisă către candidaţi nu am primit niciun răspuns serios din partea lor.
3. Irlanda – Eire!
Kylie Minogue & Jason Donovan – Especially For You
Un australian de origine irlandeză şi o londoneză de origine australiană
Am dat peste un blog cu frumoase reflexii vizuale. O imagine nu face cât o mie de cuvinte dar poate să le primească şi să le reflecte multicolor. Reflexii in oglinda – aici
4. … of a woman (într-o traducere mai puţin platonică)
Filmul săptămânii e, de fapt, unul revăzut a nu ştiu câta oară (5< n < 10) cu o plăcere parcă mai mare de fiecare dată. Mireasmă de femeie, cu Al Pacino – HU-HA!!!
Despre miros şi iubire am mai scris aici
5. Una dintre Germaniile lui Noica era cea a culturii, cealaltă era « Germania … » (neart.)
Untul a trecut în 40 de ani de 4 ori, alternativ, de la « nociv pentru sănătate » la « bun pentru sănătate ». Acum e în faza « bun » (dacă îi exceptăm pe veganii puri şi duri). Dietele încep să ţină loc de religii. Suntem ceea ce mâncăm?
Une réflexion sur “Cuvinte încrucişate (3): Geografia sentimentelor”