Cuvinte încrucişate (3): Geografia sentimentelor


care5Orizontal:

1. … inimii, volum de proze scurte de António Lobo Antunes

« Evident, am terminat liceul, am trecut şi pe la facultate, mi se spune domnule doctor, şi s-au scurs secole bune de când nimeni nu-şi mai aduce aminte să mă trimită să mă spăl pe dinţi. Mi se pare că aş fi crescut, fiindcă acea rubedenie blondă a încetat să mă mai ţină pe genunchi şi să mă mângâie pe păr, provocând de fiecare dată în nările mele un fel de mâncărime care mă lăsa aproape leşinat şi care, cum am aflat eu mai târziu, era echivalentul a ceea ce se numeşte plăcere. O plăcere evident că mult inferioară celei de a mesteca stearină sau de a-ţi mai reteza din când în când smocuri de păr. Şi chiar sub plăcerea de a rupe o hârtie pe linia găurelelor. Sau decât plăcerea de a-i arăta unei verişoare un broscoi numai cât s-o vezi cum cade pe spate, cu ochii cât cepele, dărâmând şi cutiile pe care scrie Fasole, Mazăre, Orez, dar în care au fost puse, de fapt, paste făinoase, zahăr şi cafea.” (fragment din povestirea Oamenii mari; mai mult – aici)

2. … şi veşminte obstrucţionează contemplarea. Frumuseţea şi infinitul vor să fie privite fără văluri. (Victor Hugo)

   Petru Creţia a găsit însă că norii sunt revelatori; nu obstacole în calea cunoaşterii profunde, ci sursă de cunoaştere metaforică, alegorică şi simbolică. Cu o asemenea microlectură din Norii, am început azi o nouă rubrică – Gând de duminică.
3. Eu şi …,  eseu de Martin Buber
,,În relația dintre Eu și Tu se dezvoltă personalitatea fiecăruia, respectul reciproc, deschiderea fiecăruia pentru și față de celalalt. În acest dinamism, granițele înguste ale eului se desființează, se dizolvă, rămânând numai autenticitatea dialogului, a comunicării, a creării împreună, a adevărului descoperit împreună. Această relație își găsește cea mai înaltă expresie când ea duce la o revelație a lui Dumnezeu, a eternului Tu »
(Martin Buber – Eu şi Tu)
 
Tu a dispărut din limba engleză. Doar din Biblia Regelui James se mai iveşte în vreo biserică vechiul thou. Deşi îndeobşte credem că engleza a generalizat tutuiala, e exact pe dos: you e persoana a II-a plural, care îl trimite pe interlocutor (eventual politicos!) în masa îndepărtată de mine a « celorlalţi ». Cum engleza e limba liturghiei profane a timpului nostru, tutuiala dialogului autentic va fi o specie pe cale de dispariţie. Iar tutuiala amoroasă va fi dispărut. Tot Martin Buber scrie despre omul erotic monologal, specie deja foarte răspândită.
Există cale de întoarcere? S-ar putea să existe. De exemplu mie mi se pare că Suor Cristina spune « my love for you » cu simţirea intens personală care încape doar în « my Love for Thou » (ascultaţi aici).
3. Rute fără sfârşit!
Am petecut multe duminici şi zile de vacanţă jucând Ticket to Ride Europe cu copiii. Şi de tot atâtea ori am constatat că Paler avea dreptate: orice călătorie e un eşec al imaginaţiei. Să călătoreşti în aceeaşi zi de la Edinburgh la Atena şi de la Lisabona la Danzig nu prea e in oferta niciunei agenţii. Plus că vorbim despre Europa anului 1912, pe o hartă în sepia cu miniaturi abia schiţate, numai bune să-ţi aprindă imaginaţia!
Se întâmplă totuşi ca uneori să ajungi într-o gară reală unde cota imaginarului depăşeşte uneori nivelul de inundare a realului. Două exemple: Gara Oriente din Lisabona şi Milano Rogoredo (gare in sine e banală, însă ne-a dat ocazia să călătorim prin meniul unui restaurant care te purta prin Piacenza şi Milano, Barcelona şi Sicilia, Argentina şi Noua Zeelandă).
4. Personaj principal în Medea de Luigi Cherubini
« Pe mama fiilor tăi rănită o vezi şi învinsă
Întristată de tine şi de tine proscrisă… »
Aria Dei tuoi figli la madre îmi place mai mult în interpretarea Angelei Gheorghiu decât în cea a Mariei Callas.
5. Timorul de …, ţară de limbă portugheză în Mările Sudului
L-am inclus în antologia poeziei erotice (aici)
Vertical
1. Cel mai dinauntru
Despre intimitate am mai scris. De săptămâna viitoare voi publica pe Ralix, în episoade, o poveste despre intimitate (după o idee de Paul din Tars).

Era intr-o pauza de pranz. Am trecut pe langa tablita pe care era scris meniul – oferta (Ce e azi? Joi? Nu e nevoie nici macar sa arunc un ochi, stiu ce feluri sunt puse acolo cu litere de creta uda). Depasesc si linia de fum de tigara din jurul cladirii masive de otel si sticla si ajung pe strazile imbracate de toamna din Cotroceni. Pe Dr. Fleming dau nas in nas cu Victor.

…………………………

2. … Guinee, insulă în Mările Sudului, habitat originar al Păsării Paradisului.

O altă definiţie ar putea fi: Constituţia … , votată de adunarea naţională constituantă dela 26 şi 27 martie 1923 (titlul unei broşuri ce reproducea textul Constituţiei). Constituţia de la 1923 este de drept în vigoare. Pentru a le reaminti asta celor care se vor preşedinţi voi merge să-mi anulez votul la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie. La oferta pe care am făcut-o într-o scrisoare deschisă către candidaţi nu am primit niciun răspuns serios din partea lor.

3. Irlanda – Eire!

Kylie Minogue & Jason Donovan – Especially For You

Un australian de origine irlandeză şi o londoneză de origine australiană

3. Reflexiv

Am dat peste un blog cu frumoase reflexii vizuale. O imagine nu face cât o mie de cuvinte dar poate să le primească şi să le reflecte multicolor. Reflexii in oglindaaici

4. … of a woman (într-o traducere mai puţin platonică)

Filmul săptămânii e, de fapt, unul revăzut a nu ştiu câta oară (5< n < 10) cu o plăcere parcă mai mare de fiecare dată. Mireasmă de femeie, cu Al Pacino HU-HA!!!

Despre miros şi iubire am mai scris aici

5. Una dintre Germaniile lui Noica era cea a culturii, cealaltă era « Germania … » (neart.)

Untul a trecut în 40 de ani de 4 ori, alternativ, de la « nociv pentru sănătate » la « bun pentru sănătate ». Acum e în faza « bun » (dacă îi exceptăm pe veganii puri şi duri). Dietele încep să ţină loc de religii. Suntem ceea ce mâncăm?

Une réflexion sur “Cuvinte încrucişate (3): Geografia sentimentelor

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s